IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: ЕЦБ няма нужда да променя насоките за увеличаване на лихвите

Според ръководителя на Бундесбанк централната банка трябва да гледа отвъд движението на инфлацията, причинено от еднократни фактори

16:44 | 27.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското икономическо отслабване може да продължи по-дълго от очакваното, но Европейската централна банка (ЕЦБ) няма нужда да забави плановете си за увеличаване на лихвените проценти. Това заяви председателят на германската централна банка Йенс Вайдман, цитиран от Ройтерс.

Растежът на най-голямата икономика в еврозоната изпадна в застой през втората половина на годината, като все повече нарастват опасенията, че забавянето може да се окаже не толкова кратко, колкото се смяташе по-рано. Това на свой ред може да се превърне в тежест за целия валутния блок.

По думите на банкера икономиката на страната бележи ръст под потенциала си в размер на 1,5%, потвърждавайки широкоразпространеното очакване, че ЕЦБ ще свие прогнозите си за растежа и инфлацията на следващата си среща в четвъртък.

Въпреки това Вайдман остава оптимист и посочва, че според него понижението ще е временно и ЕЦБ трябва да гледа отвъд движението на инфлацията, причинено от еднократни фактори.

„Краткосрочните колебания в цените на петрола – като острият спад в края на 2018 г., но също и корекциите на очакванията на растежа за 2019 г., могат временно да повлияят на инфлационните прогнози“, посочи ръководителят на Бундесбанк.

Той също така категорично отхвърли необходимостта от промяна на насоките за лихвени проценти на ЕЦБ с довода, че няма остра нужда за подобни действия, като се има предвид настоящата формулировка, която дава възможност за гъвкавост.

ЕЦБ прогнозира запазване без промяна на лихвите поне до края на лятото или докато е необходимо, за да се вдигне инфлацията до целта от малко под 2%. С отслабването на икономическото състояние очакванията за увеличаване на лихвите бяха изтласкани до втората половина на 2020 г., като според Вайдман това доказва гъвкавостта на сегашните политики.

Изказването на гуверньора бе направено, след като по-рано днес стана ясно, че кабинетът на канцлера Ангела Меркел е договорил удължаването на мандата му начело на Бундесбанк с още осем години, съобщи Bloomberg.

Решението, което се нуждае и от одобрението на президента Франк-Валтер Щайнмайер, е било взето по време на среща в сряда.

Вайдман, чийто настоящ мандат изтича през април, се възприема като един от възможните наследници на председателя на ЕЦБ Марио Драги, който ще трябва да се раздели с поста през ноември тази година.

Германският банкер стана най-младият председател на Бундесбанк след идването си на власт през 2011 г., след като неговият предшественик Аксел Вебер подаде оставка в знак на протест срещу програмата на ЕЦБ за покупка на облигации. Откакто е на власт Вайдман възприема твърда позиция спрямо по-свободните парични политики, което му спечели одобрение у дома, но и критики от страна на Драги заради упоритостта му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още