IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Количествените улеснения са една от възможностите пред ЕЦБ

Нуждаем се от гаранции, че проблемите с финансирането са налице, заяви ръководителят на Бундесбанк

14:10 | 25.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Количествените улеснения са една от възможностите пред ЕЦБ

Европейската централна банка (EЦБ) може да предприеме действия по изкупуване на заеми и други активи от банките, за да повдигне икономиката на еврозоната. Такова становище изрази президентът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман, чиято позицията спрямо спорната политика омекна значително в последните месеци.

Ръководителят на Германската централна банка, позната като Бундесбанк, има голяма тежест в дебата за бъдещето на монетарната политика на Стария континент. В интервю за MNI Вайдман посочи, че ефективността на останалите монетарни инструменти вече е силно ограничена.

"Неконвенционалните мерки, които се обсъждат, до голяма степен са неизследвана територия. Това означава, че ние се нуждаем от дискусия за тяхната ефективност, а също и за техните вреди и странични ефекти", посочи Йенс Вайдман.

"Това не означава, че една програма за количествени улеснения е извадена от дебата. Ние обаче трябва да имаме гаранции, че проблемите с финансирането са налице", допълни той.

Популярната под названието "количествени улеснения" (quantitative easing – QE) политика включва покупки на заеми или други активи от централните банки с цел стимулиране на икономиката. Едно подобно развитие би било радикална промяна на посоката на действие на ЕЦБ, която до този момент упорито отказваше да предприеме такъв ход.

Сред традиционните основни противници на радикалните парични политики бе и Йенс Вайдман. До момента той поддържаше тезата, че подобен ход би бил немислим във времената, когато Федералният резерв на САЩ предприема точно обратните действия – поетапно свиване на програмата си за изкупуване на активи.

ЕЦБ запазва основната си лихва при рекордно ниските 0,25% от ноември насам въпреки продължаващия натиск върху производството и потреблението. Централната банка започна да обръща по-голямо внимание на обменния курс на еврото и неговото въздействие върху перспективите за инфлацията.

Според Вайдман идеите за отрицателни лихви по депозитите са един от подходящите начини за справяне с последиците от засилването на валутата.

"Ако искаме да противодействаме на последиците от силното поскъпване на еврото, отрицателните лихви се появяват като малко по-подходяща мярка от други", отбеляза ръководителят на Бундесбанк. "Но ние говорим за хипотетични сценарии тук, а не за предстоящи решения", допълни все пак той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 4
lozkhris
преди 10 години
На Германия най-малко и пука за останалите и си гледа собствените корпоративни интереси - запазване на статуквото, евтини суровини при силно евро и бетониран пазар в ЕЗ.От другата страна са другарчетата отвъд Океана, които дума не дават да се издума за сваляне на еврото - как ще се избиват 17 трилиона and counting дългове и дефицити?Германия е егоистична дърта лелка, която бързо забрави,че при Обединението наля трилиони марки в Източната си част, а 2000 година срина въпросната марка до 1$=2.30 ДМ...което ако не е QE,то аз съм Моцарт !!! Да, щото тогава беше заради германците, а са кво им дреме за испанци,португалци и всяких прочих шведов...ЕЦБ е клон на Бундесбанк и ще започне да се държи разумно едва тогава,когато ножът започне да опира в кокъла на Германия , а САЩ великодушно им позволят най-накрая да свалят *** си евро където му е местото - под 1,15 долараАма скоро няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Това го чакам от доста време - за последно го споменах тук:http://***.investor.bg/sviat/6/a/dragi-otnovo-obeshta-che-ecb-shte-deistva-pri-neobhodimost,164699/ - "едно пиленце ми каза", че ще е "награда" за маймуните за създаването на Банков съюз в рамките на ЕС! А него го готвят в момента - до "благословенните избори" да е готов! Някой сети ли се точно кой закон днес Народното събрание ще обсъди на второ четене извънредно... та да влезне в сила по същото време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 10 години
без щракане от клавиатурата и вкарване на хиляди трилиони и сащ и ес са минало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
... мдааа, това показват фактите, какви са причините - отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
Германия доказа , че не е готова за историческата роля която и се предостави , а с кризата в Крим го препотвърди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Нали не вЕрваш, че това е било "експеримент", с неизвестен на "експериментаторите" резултат ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 10 години
Вайдман , оти ручахме жабетата 3 г. ? За да докажете че можете да вкарате ЕЗ в дефлация ли ? Е успяхте - надявам се да сте доволни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Едно подобно развитие би било радикална промяна на посоката на действие на ЕЦБ, която до този момент упорито отказваше да предприеме такъв ход.-------------------А какъв друг инструмент има за рециклиране на джънк активите, различен от QE ? Ако масата на тези активи възлиза на 5-10 евро да ги отпишем, обаче тези обеми, които висят по балансите на баМките, как точно да ги отпишем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още