IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутите на развиващите се пазари са на ръба да изтрият ръста си за 2021 г.

Валутният индекс MSCI EM е само на около 0,5% от това да изтрие ръста си за годината

21:54 | 22.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Валутите на страните с развиващи се пазари са близо до това да изтрият напълно ръстовете си за годината, докато геополитическите рискове в Източна Европа, растящите случаи на коронавируса и силният долар изпаряват инвеститорския апетит за риск.

Рублата е с най-лошо представяне спрямо долара сред валутите на развиващите се пазари в понеделник, след като се появиха съобщения в медиите, че има възможност Русия да атакува Украйна – нещо, което от Москва отричат. Унгарският форинт пък поевтиня до рекордно ниска цена спрямо еврото на фона на растящия брой нови случаи на коронавирус.

Полската злота на свой ред се търгува при най-ниска цена от над десетилетие, след като премиерът предупреди, че мигрантската криза по границата с Беларус е част от „синхронизирана“ серия от събития.

Притеснени вече от силния долар, перспективите за инвестиции в развиващите се пазари се влошават с идването на края на годината. Валутният индекс MSCI EM се понижава в понеделник с 0,1%, намирайки се само на около 0,5% от това да изтрие ръста си за годината.

Натискът за разпродажби е воден от растящите пазарни притеснения около Украйна, Беларус и Русия, смята Пьотр Матис, старши валутен анализатор на InTouch Capital в Лондон. „Прогнозата за развиващите се пазари изглежда предизвикателна, тъй като ускорението на инфлацията може да принуди Фед и другите водещи централни банки да последват колегите си на развиващите се пазари и да увеличат лихвите“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още