IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните опасения възпряха Китай от смъкването на лихвите

Въпрос на време е да има допълнителни стимули, смята експерт

09:46 | 20.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Валутните опасения и страхът от изтичане на капитали спря Китайската народна банка от това допълнително да разхлаби финансовите условия в страната в съответствие с очакванията на икономистите, съобщи Ройтерс.

Широкоразпространено мнение сред пазарите е, че централните банкери са предпазливи за евентуално поевтиняване на китайския юан и за изтичане на капитали, което може да бъде предизвикано от допълнителни лихвени понижения в опит да бъде подкрепена ударената от Covid-19 китайска икономика.

Едногодишната основна лихва бе запазена на ниво от 3,70%, докато петгодишната - на ниво от 4,45%.
Около 90% от инвеститорите и анализаторите, анкетирани от медията миналата седмица, очакваха такъв ход.

"Може би има известно колебание в разхлабването на паричната политика в подкрепа на икономическата активност, което би могло да отрази предпазливостта в правенето на ходове, които са обратни на тези на другите централни банки, особено на Федералния резерв на САЩ", коментира Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

"Изглежда въпрос на време обаче да има по-големи ликвидни инжекции и мерки в подкрепа на кредитирането", смята Инес.

Редица големи централни банки, в т.ч. Фед, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ), вече затегнаха паричната си политика.

"Въпреки че Китайската народна банка няма защо да се притеснява от поевтиняването на валутата - китайският юан продължава да е изключително силен - последното нещо, което тя иска, е да трябва да се защитава срещу резки, потенциално дестабилизиращи разпродажби", написаха по-рано в своя бележка икономисти от Capital Economics.

"Това би могло да се случи, ако сега понижи лихвите, докато почти всяка друга голяма централна банка стана по-ястребово* настроена", допълват експертите.

Повечето нови заеми в Китай са базирани на едногодишната лихва, докато петгодишният показател влияе на цената на ипотеките.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още