IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари предпочетоха риска, а доларът падна до 2-годишен минимум

Настроенията в края на годината са по-скоро оптимистични в очакване на повече стимули

17:00 | 30.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Доларът потъна до най-ниското си ниво от повече от две години, а по-рисковите валути поскъпнаха, като инвеститорите пренебрегнаха нарастващите случаи на COVID-19 и забавянето на преговорите за фискални стимули в САЩ, залагайки на икономическото възстановяване през 2021 г., пише Ройтерс.

Мерките за блокиране в Англия ще бъдат удължени, а новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън предупреди, че може да отнеме години, докато повечето американци бъдат ваксинирани срещу COVID-19 при сегашните темпове.

Лидерът на мнозинството в Сената на САЩ Мич Макконъл блокира гласуването за увеличаване на плащанията за подпомагане на американците, засегнати от коронакризата, до 2000 долара, още едно забавяне на неспокойните преговори за фискални стимули.

Но пазарните настроения бяха оптимистични, тъй като инвеститорите вярват, че в крайна сметка ще бъде постигната сделка за парични помощи и че ваксините срещу COVID-19 ще улеснят глобалното икономическо възстановяване, намалявайки търсенето на щатския долар.

Последният провал в преговорите в САЩ „всъщност няма голямо значение за инвеститорите, тъй като те са щастливи, че все пак има фискална подкрепа за американската икономика“, коментират пазарните анализатори в Avatrade.

Анализаторите очакват доларът да отслабне допълнително през 2021 г., тъй като новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън се очаква да настоява за още повече мерки в подкрепа на американската икономика.

„Рисковите“ движения на валутните пазари показаха как основните валути достигат рекордни нива в азиатската сесия в сряда, като отбелязаха нови рекорди и по време на европейската сесия.

Доларът поевтинява с 0,28% спрямо еврото към 15:08 часа българско време. Еврото поскъпва до 1,2285 долара за едно евро.

Австралийският долар, приеман като огледало за апетита за глобален риск, поскъпва с 0,8% до 0,7666 долара. Новозеландският долар също достигна двугодишен връх.

Американската валута загуби спрямо японската йена, като двойката долар/йена спадна с 0,4% до 103,13 йени за долар.

В Европа настроението беше повдигнато от това, че Великобритания стана първата държава в света, която одобри ваксината срещу COVID-19, разработена от AstraZeneca и Оксфордския университет.

Британският паунд се повишава спрямо долара с 0,7% до 1,3607 долара, но остава почти без промяна спрямо еврото, тъй като търговците, които се връщат от коледната ваканция, реагираха на сключената на 24 декември сделка за Brexit.

Въпреки че споразумението избягва хаотично излизане без сделка, то не обхваща услугите, които представляват 80% от британската икономика.

Валутният стратег на Commonwealth Bank of Australia Елиас Хадад коментира, че фактът, че сделката не осигурява рамка за еквивалентност на финансовите услуги, и нарастващата подкрепа за независимостта на Шотландия, са нови препятствия за лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още