Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Валутните пазари залагат на повишение на лихвите в САЩ до 2023 г.

Нарастващите очаквания за по-строга парична политика на САЩ последваха пускането на ваксините и победата на Джо Байдън на президентските избори

Валутните пазари залагат на повишение на лихвите в САЩ до 2023 г.

Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Съдейки по търговията на валутните пазари в САЩ, инвеститорите започват да увеличават очакванията за покачване на лихвените проценти в САЩ до втората половина на 2023 г. заради перспективите за по-голям фискален стимул и по-висока инфлация, съобщава Ройтерс.

Фючърсните договори за евродолари с падеж през септември 2023 г. в понеделник прогнозират повече от едно повишение на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ дотогава, в сравнение с очакванията за едно увеличение през миналата седмица.

„Пазарите сега определено отразяват очаквания за повишение на лихвените проценти до втората половина на 2023 г., но времевата рамка е далеч и ще продължи да се променя, особено ако САЩ продължават да губят работни места, както през декември“, коментира Кенет Брау, стратег в Societe Generale в Лондон.

Още по темата

Нарастващите очаквания за по-строга парична политика на САЩ последваха пускането на ваксините срещу COVID-19 в най-голямата икономика в света и победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември.

Тези залози набраха пара в първите дни на 2021 г., тъй като обещанието за по-големи фискални стимули след надпреварата в Джорджия доведе до покачване на доходността на американските държавни ценни книжа въпреки слабите икономически данни. Новоизбраният президент Байдън обеща „трилиони“ долари допълнителни разходи.

Оборотът на фючърсните контракти с падеж през юни 2023 г. в петък се повиши до третото си най-голямо дневно равнище, което показва, че пазарите променят очакванията си за повишаване на лихвения процент.

Фючърсите са залог за посоката на краткосрочния междубанков лихвен процент (LIBOR), един от най-често използваните лихвени показатели на световните финансови пазари. А инвеститорите хеджират лихвен риск на евродоларовия пазар.

И докато паричните пазари очакват лихвените проценти в САЩ да останат близо до рекордно ниски стойности до средата на следващата година, стратезите на Morgan Stanley прогнозират Фед да започне да приключва програмата си за покупка на активи до януари 2022 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
julian12 до: Иван Митев
преди 3 дни
Няма профилна снимка
Какво означава "лоша употреба на долари"?
4
 
3
 
1
преди 4 дни
Въведеното неправилно емитиране на долари причинява неограничени щети.
САЩ пренебрегват злокобната процедура. За отлагане на държавен крах, правителството взима заеми да плаща щети. За подпомагане на правителството да ползва заеми, ФЕД намали основната лихва за долари. Ако не се допускаше грешката при доларите, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.
Лошата употреба на долари сътворява рецесия. Независимо от стойността на основната лихва на Фед, актуална е заплаха за катастрофална криза.

Още от Новини
САЩ отчитат спад в продажбите на дребно, но лек ръст на производствените цени