IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари залагат на повишение на лихвите в САЩ до 2023 г.

Нарастващите очаквания за по-строга парична политика на САЩ последваха пускането на ваксините и победата на Джо Байдън на президентските избори

20:00 | 11.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Съдейки по търговията на валутните пазари в САЩ, инвеститорите започват да увеличават очакванията за покачване на лихвените проценти в САЩ до втората половина на 2023 г. заради перспективите за по-голям фискален стимул и по-висока инфлация, съобщава Ройтерс.

Фючърсните договори за евродолари с падеж през септември 2023 г. в понеделник прогнозират повече от едно повишение на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ дотогава, в сравнение с очакванията за едно увеличение през миналата седмица.

„Пазарите сега определено отразяват очаквания за повишение на лихвените проценти до втората половина на 2023 г., но времевата рамка е далеч и ще продължи да се променя, особено ако САЩ продължават да губят работни места, както през декември“, коментира Кенет Брау, стратег в Societe Generale в Лондон.

Нарастващите очаквания за по-строга парична политика на САЩ последваха пускането на ваксините срещу COVID-19 в най-голямата икономика в света и победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември.

Тези залози набраха пара в първите дни на 2021 г., тъй като обещанието за по-големи фискални стимули след надпреварата в Джорджия доведе до покачване на доходността на американските държавни ценни книжа въпреки слабите икономически данни. Новоизбраният президент Байдън обеща „трилиони“ долари допълнителни разходи.

Оборотът на фючърсните контракти с падеж през юни 2023 г. в петък се повиши до третото си най-голямо дневно равнище, което показва, че пазарите променят очакванията си за повишаване на лихвения процент.

Фючърсите са залог за посоката на краткосрочния междубанков лихвен процент (LIBOR), един от най-често използваните лихвени показатели на световните финансови пазари. А инвеститорите хеджират лихвен риск на евродоларовия пазар.

И докато паричните пазари очакват лихвените проценти в САЩ да останат близо до рекордно ниски стойности до средата на следващата година, стратезите на Morgan Stanley прогнозират Фед да започне да приключва програмата си за покупка на активи до януари 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Какво означава "лоша употреба на долари"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 3 години
Въведеното неправилно емитиране на долари причинява неограничени щети.САЩ пренебрегват злокобната процедура. За отлагане на държавен крах, правителството взима заеми да плаща щети. За подпомагане на правителството да ползва заеми, ФЕД намали основната лихва за долари. Ако не се допускаше грешката при доларите, САЩ нямаше да имат сегашните дългове.Лошата употреба на долари сътворява рецесия. Независимо от стойността на основната лихва на Фед, актуална е заплаха за катастрофална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още