IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай достигнаха 4-годишен връх

Резервите нарастват за първи път от три месеца, достигайки 3,2 трилиона долара

17:43 | 07.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Валутните резерви на Китай се увеличиха с повече от 50 млрд. долара през ноември до най-високото ниво от август 2016 г., вероятно подсилени от по-слабия долар и търговския излишък, който достигна рекордни нива, съобщава Bloomberg.

Резервите нарастват за първи път от три месеца, достигайки 3,2 трилиона долара в края на ноември, съобщи китайската централна банка. Стойността на златните активи спадна до 110,4 млрд. долара.

валутни валутни

Очаква се валутният пазар на Китай да бъде стабилен, се казва в отделно изявление на Държавната администрация по валутите. Резервите се повишиха главно поради променящите се обменни курсове и цените на активите, заяви говорителят на администрацията Уанг Чунинг, отбелязвайки, че доларовият индекс е паднал, а валутите извън долара са нараснали като цяло.

Юанът вече поскъпна с над 6% спрямо долара тази година и е една от най-добре представящите се валути в Азия.

Междувременно износът на Китай нарасна с най-бързите темпове от почти три години през ноември, тъй като силното световно търсене на стоки, необходими за справяне с пандемията, доведе до рекорден търговски излишък във втората по големина икономика в света, съобщи Ройтерс.

Бързото възстановяване на заводската дейност в Китай след справянето с коронавируса по-рано тази година надмина това на големите търговски партньори на страната, много от които все още се борят с огнища на заразата.

Износът през ноември се е увеличил с 21,1% спрямо година по-рано, показват данните в понеделник, най-бързият растеж от февруари 2018 г. Данните надминаха очакванията на анализаторите за увеличение от 12%, като представляват сериозно ускорение спрямо ръста от 11,4% през октомври.

Силният износ се случва на фона на рязкото поскъпване на юана през последните месеци. Валутата се движи в близост до исторически връх спрямо долара, което предизвика опасенията на износителите. Въпреки това данните за износа са добра новина за политиците, загрижени за въздействието от отслабването на зелената валута върху търговската конкурентоспособност на Китай.

Вносът е нараснал с 4,5% на годишна база през ноември, забавяйки темп след  отчетения ръст от 4,7% през  октомври, като не отговори на очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, за увеличение с 6,1%. Въпреки това данните за вноса представляват трети пореден месец на разширяване.

Анализаторите казват, че подобряването на вътрешното търсене и по-високите цени на суровините спомогнаха за подобряване на търговските данни.

„Вярваме, че ръстът на износа на Китай може да се запази още няколко месеца поради влошаващата се ситуация в чужбина с COVID-19“, смятат анализаторите.

Те обаче забелязват някои признаци, че търсенето на стоки, свързани с пандемията като предпазни костюми и маски,както и електроника за работа от дома, губи скорост.

Данните сочат, че търговският излишък за ноември е в размер на 75,42 млрд. долара, най-големият от поне 1981 г. насам, когато започна воденето на статистика. За сравнение прогнозата беше за излишък от 53,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още