IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай надхвърлят 3 трлн. долара към края на ноември

Те са намалели с 9 млрд. долара спрямо октомври, сочат данни на Китайската централна банка

14:08 | 07.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Валутните резерви на Китай са намалели с 9 млрд. долара през ноември до 3,096 трлн. долара, сочат данни на централната банка, публикувани в събота, на фона на продължаващите преговори между Вашингтон и Пекин за постигане на търговско споразумение от първа фаза, предава Ройтерс.

Анкетирани от агенцията анализатори очакваха резервите на Китай, които са най-големите в света, да намалеят с 4 млрд. долара до 3,101 трлн. долара през ноември.

Въпреки забавянето на китайската икономика и ескалацията на търговската война между САЩ и Китай резервите на азиатската страна растат постепенно от края на 2018 г. насам, подкрепени от затягането на контрола върху капиталите и увеличаването на притока на чуждестранни инвеститори, които купуват китайски акции и облигации.

Като причини за леките промени в нивата на резервите през последните месеци бяха посочени колебанията на глобалните обменни курсове и на стойността на притежавани от Китай активи като чуждестранни облигации.

Стойността на юана следва до голяма степен обратите в 17-месечната търговска война между Китай и САЩ. След рязкото поевтиняване това лято на фона на внезапната ескалация на спора, китайската валута отбеляза ръст през три последователни месеца до ноември благодарение на надеждите за търговско примирие. В началото на декември обаче стойността му отново се понижи заради засилването на напрежението между Вашингтон и Пекин. Нови американски мита върху китайски стоки трябва да влязат в сила на 15 декември.

Стойността на юана спрямо долара е нараснала с 0,12% през ноември, но се понижава с около 2,3% от началото на годината. Същевременно доларът е отбелязал ръст от около 1% спрямо кошница от други основни валути през ноември.

Стойността на златните резерви на Китай е намаляла до 91,47 млрд. долара в края на ноември спрямо 94,65 млрд. долара в края на октомври. Китай е притежавал 62,64 млн. тройунции злато към края на ноември, като равнището е останало непроменено спрямо октомври.

Растежът на китайската икономика се забави до 6% през третото тримесечие, което е най-бавният темп на нарастване от близо 30 години, а много икономисти смятат, че той ще намалее още до около 5% през 2020 г.

Анализаторите отбелязват обаче, че изтичането на капитали е било скромно в сравнение с последното забавяне на икономиката през 2015-2016 г., когато ръководителите на страната използваха близо 1 трлн. долара от резервите, за да подкрепят юана.

Китайската централна банка започна бавно да понижава лихвите през последните месеци и се очаква да прибегне до ново свиване през идните тримесечия за предотвратяване на по-рязко забавяне на икономиката.

Според анализаторите обаче пониженията на лихвите вероятно ще бъдат по-постепенни и малки в сравнение с 2015 г. Ако това наистина е така, движенията в стойността на юана вероятно ще бъдат повлияни повече от събитията в търговската област, отколкото от смекчаването на политиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още