IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай нараснаха до рекордните 3,82 трлн. долара

Последните данни на централната банка показаха, че кредитната активност се забавя, но за сметка на ръст в паричното предлагане

17:02 | 15.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Скокът в сумата на валутните резерви подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Китай - мощният приток на капитали и опитите на Поднебесната империя да ограничи валутните интервенции. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Скокът в сумата на валутните резерви подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Китай - мощният приток на капитали и опитите на Поднебесната империя да ограничи валутните интервенции. Снимка: Ройтерс

Кредитната активност в Китай се забавя. През декември новоотпуснатите кредити в икономиката са намалели. Паричното предлагане обаче е нараснало. Спадът в новите заеми се случва на фона на опитите на правителството да ограничи спекулативното кредитиране, пише Bloomberg.

Общата сума на кредитите се понижи до 1,23 трлн. юана (204 млрд. долара) спрямо 1,63 трлн. юана година по-рано, съобщава Централната банка на Китай (People’s Bank of China, или PBOC).

Китай притежава най-големите валутни запаси в света. Към края на декември валутните резерви на азиатската страна нараснаха до рекордните 3,82 трлн. долара от отчетените към края на септември 3,66 долара.

През декември новите кредити са за 482,5 млрд. юана. Паричният агрегат М2 е нараснал с 13,6% на годишна база, съобщава още PBOC.

Медианните очаквания на анкетираните от Вloomberg анализатори бяха общата сума на кредитите да бъде 1,14 трлн. юана, новите заеми – за 570 млрд. юана, а М2 да нарасне с 13,9%.

Рекордният спад в новоотпуснатите кредити през втората половина на 2013 г. сигнализира, че темпото на икономическия растеж ще спадне – особено и след като политиците предприеха мерки за контрол над финансовите рискове и се фокусираха върху мащабни реформи, с които да променят модела на икономически растеж. Скокът в сумата на валутните резерви подчертава предизвикателствата, пред които е изправен Китай - мощният приток на капитали и опитите на Поднебесната империя да ограничи валутните интервенции.

През втората половина на 2013 г. общата сума на кредитите възлиза на 7,14 трлн. юана, което е спад с 851 млрд. юана спрямо същия период на 2012 г., показват данните на Bloomberg. Това е най-голямото полугодишно понижение от 2002 г. насам.

Последните данни отразяват мерките на правителството за борба със сенчестото банкиране и ограниченията при междубанковото кредитиране. Това показва, че растежът в началото на тази година може да бъде малко по-слаб.

Валутните резерви пък нараснаха с около 157 млрд. долара в сравнение с третото тримесечие. Това е второто най-голямо увеличение за последните две години, въпреки че през ноември заместник гуверньора на PBOC И Ган каза, че за Китай вече не представлява интерес акумулирането на резерви, особено след като пределните разходи са надвишили пределните ползи.

За 2013 г. резервите са нараснали с около 508 млрд. долара. Данните на САЩ показват, че към края на октомври Китай притежава американски облигации на стойност 1,3 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Петър Нейков
преди 10 години
Благодаря, коригирахме :) Става въпрос за долари, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Няма ли грешка в заглавието на темата? Миналата година резервите им бяха почти 3,4 трилиона ДОЛАРА. Как така, изведнъж, почти същата сума - в юани и то, без страховити сътресения? Поне тук, в Инвестора, бяха публикувани такива данни. У кого е грешката, в случая?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още