IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай се понижават до близо 6-годишен минимум през декември

Ако натискът върху юана продължи, Пекин вероятно пак ще прибегне до рязка еднократна девалвация

10:15 | 07.01.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Валутните резерви на Китай се понижават почти до шестгодишен минимум през декември, но остават над критичното ниво от 3 трлн. долара на фона на опитите на властите да стабилизират националната валута – юана, предава Ройтерс.

През декември валутните резерви на Китай отчитат спад от 41 млн. долара, което е малко по-слабо понижение от очакваното, отбелязва информационната агенция. Спадът обаче е шестият пореден.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад на китайските международни резерви с 51 млн. долара.

Основните опасения на пазарите са свързани със скоростта, с която Пекин изразходва „мунициите“ си за защита на юана и за овладяване изтичането на капитали. Ако натискът върху китайската национална валута продължи, Пекин със сигурност ще затегне допълнително изходящите потоци чрез административни и регулаторни мерки, подчертава агенцията.

Освен това ако валутните резерви на Китай продължат да се стопяват с бързи темпове, централното правителство няма да има друг избор и ще пристъпи към още една еднократна рязка девалвация като от лятото на 2015 г. Това със сигурност ще внесе допълнително напрежение с администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп.

През последните седмици Китай активизира усилията си за укрепване на юана и ограничаването на изходящите капиталови потоци непосредствено преди встъпването в длъжност на Тръмп и новогодишните празници след това.

“Нито една централна банка не иска да вижда резки спадове във валутните си резерви, но това намаление в Китай ще позволи на търговските банки да инвестират във високодоходни облигации или други финансови инструменти”, коментира по Bloomberg TV Фан Ганг, директор на Националния институт за икономически проучвания.

Според него промяната в политиката на Китайската централна банка относно валутните резерви в страната не е негативна негативна тенденция, а по-скоро се увеличава ефективността на тези средства.
 

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
reda1
преди 7 години
Милиарди ли са или милиони. Няколко грешки в числата !!! :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Ivan.r
преди 7 години
Заради същата причина, поради която Китай и САЩ трябваше да одобрят придобиването на Монсанто от Bayer
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
fri
преди 7 години
м..даа..Само гледам как със зъби и нокти, с валутни "войни", някои се опиват да спасят валутите си, т.е. неспасяемото си положение, след идването на Тръмп-ерата......и дали Китай и др. не са купували иранския петрол с доларовите си резерви? :)) с цел да спрат временно качването на долара?- просто усилия да отложат временно упадъка си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още