IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай се повишават шести пореден месец

Стабилните икономически данни и ограниченията върху отлива на капитали в чужбина помогнаха да се върне доверието във валутата

12:58 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Валутните резерви на Китай се повишават шести пореден месец през юли на фона на поскъпващ юан и силен икономически ръст, съобщава Bloomberg.

Международните валутни резерви растат с 23,9 млрд. долара до 3,081 трлн. долара през седмия месец на годината, показват данните на Китайската народна банка. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха стойност от 3,075 трлн. долара.

Стабилните икономически данни и ограниченията върху отлива на капитали в чужбина помогнаха да се върне доверието във валутата и да се облекчи натискът именно за отлив на средства. По-слабият долар също повиши стойността на активите в йени и евро.

„Инвестициите навън се охладиха и това доведе до спадащ отлив на капитали“, коментира Ни Уен, икономист в Huabao Trust в Шанхай. „Централната банка нямаше нужда да се намесва много, когато юанът поскъпваше“, допълва той.

През юли юанът, който се търгува в континентален Китай, поскъпна с 0,8 на сто до 6,7290 юана за долар. Към 12:10 часа българско време един долар се обменя за 6,7187 юана за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още