IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обяви отворена позиция за съветник по паричната политика

Създаването на подобна длъжност повдигна въпроси относно оперативната независимост на АЦБ от правителството

14:30 | 15.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търси се: експерт по паричната политика, който да координира връзката между правителството на Великобритания и Английската централна банка (АЦБ), съобщи Bloomberg.

Министерството на финансите наема служител, който да осигури координацията на паричната и фискалната политика и да проучи начините, по които централната банка може да подкрепи икономическите цели на правителството. Министерството обяви, че желае да наеме служител за дългосрочен ангажимент.

Отварянето на работно място за ръководител на паричната политика идва след година, през която Министерството на финансите и АЦБ работиха в тясно сътрудничество в борбата с икономическото въздействие на пандемията.

И все пак, това ниво на сътрудничество повдигна въпроси относно оперативната независимост на АЦБ от правителството, която й бе предоставена през 1997 г.

Основната цел на централната банка е постигането на 2% инфлация, като правителството не пречи на действията на централната банка, за да я постигне. Това е предназначено да предотврати изкушението на всяко правителство да използва лихвени проценти за генериране на икономически растеж, за да спечели избори.

В момента обаче ставките са рекордно ниски и основният инструмент на АЦБ е закупуването на държавни облигации. Това поддържа ниските разходи по заеми на Министерството на финансите дори когато увеличава разходите за борба със спада.

Според длъжностната характеристика, публикувана на уебсайта на министерството, за позицията ще се плаща между 52 500 паунда (72 000 щатски долара) и 57 000 паунда. Задълженията на служителя ще включват консултиране на министъра относно рамката на паричната политика на Обединеното кралство, развитието на паричната политика във Великобритания, осигуряване на координацията между паричната и фискалната политика чрез дискусии с министъра и управителя на централната банка и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още