IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчете най-големия бюджетен дефицит в мирно време

По-силните от очакваното данни за продажбите на дребно през март сочат към по-слабо свиване на БВП през първото тримесечие

11:33 | 23.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Великобритания регистрира най-големия бюджетен дефицит в мирно време през фискалната година, приключила през март, макар и по-малък от очакваното, съобщи Bloomberg.

Публичният дълг в Обединеното кралство достигна 28 млрд. британски лири през март 2021 г., с 21 млрд. британски лири повече в сравнение с март 2020 година, надминавайки прогнозите за 22,5 млрд. британски лири. Това е най-високото ниво на поет дълг през този месец от годината от началото на статистиката през 1993 г.

Заемите, взети от британското правителство през финансовата година до март 2021 г., са нараснали до 303,1 млрд. британски лири, с 246,1 млрд. британски лири повече в сравнение със същия период на 2020 г.. Кралството отчита най-високия дълг в публичния сектор през която и да е финансова година, откакто се води статистика от 1947 г.

Бюджетният дефицит се равнява на 14,5% от БВП, което е най-високото съотношение от края на Втората световна война. Правителството е събрало приходи от данъци в размер на 523,6 млрд. британски лири, с 34,2 млрд. британски лири по-малко в сравнение с финансовата година до март 2020 г.

Данните, че финансовият министър Риши Сунак е похарчил над 300 млрд. паунда в отговор на пандемията, увеличават общия дълг на Великобритания до над 2 трлн. паунда, равняващи се на брутния вътрешен продукт за почти една година.

Набъбналият дълг едва ли може да стигне за трудната задача пред финансовия министър за възстановяване на британските публични финанси от кризата с коронавируса.

Сунак обяви през март повишаване на корпоративния данък в най-голямото увеличение на данъците от 90-те години на миналия век, за да подкрепи публичните финанси през кризата. Икономистите обаче казват, че може да са необходими повече средства за балансиране на счетоводните книги след най-лошия икономически спад за последните три века.

Заемите през текущата фискална година се очаква да достигнат над 200 млрд. лири, четири пъти повече от годината преди пандемията.

В същото време продажбите на дребно във Великобритания нараснаха повече от очакваното до нива, по-високи от тези преди пандемията на коронавируса, въпреки че повечето магазини останаха затворени.

Обемът на стоките, продавани в магазините и онлайн, се е увеличил с 5,4% през март в сравнение с предходния месец, удвоявайки ръста от предходния месец, съобщи Службата за национална статистика. Икономистите очакваха ръст от 1,5%.

продажби продажби

Магазините в кралството започнаха да отварят отново на 12 април, след като правителството на премиера Борис Джонсън постигна бърз напредък във ваксинирането на населението срещу коронавирус.

„По-силните от очакваното данни за продажбите на дребно през март сочат към по-слабо свиване на БВП през първото тримесечие. Може също да са предшественик на бърз обрат, след като ограниченията бъдат отменени изцяло. Отложеното търсене и по-големите спестявания вероятно ще доведат до възстановяване, подкрепено от потребителите през второто тримесечие, когато прогнозираме, че икономиката ще се разшири с 5%“, коментира Нирадж Шах от Bloomberg Economics.

Продажбите на дрехи са скочили със 17,5%, а магазините, които не продават храни, записват ръст от 13,4%. Продажбите на автомобилни горива са нараснали с 11,1%, тъй като ограниченията за пътуване бяха облекчени към края на месеца. Ръстовете бяха отчетени в края на тримесечие, в което общите продажби на дребно спаднаха с 5,8% спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г.

Перспективите за април са за още по-силен растеж. Данни за банковите трансакции на Английската централна банка показват, че покупките на облекло и обзавеждане, са нараснали до 89% от нивото им преди пандемията.

Потребителите обаче остават предпазливи, според индекса на доверие на GfK. През април той се покачи само с 1 пункт и домакинствата посочиха, че все още не са склонни да правят големи покупки.

„Подобрението в потребителските настроения е добре дошло, но пандемията е засегнала силно финансите на домакинствата“, каза Джо Стейтън, директор на клиентската стратегия на GfK. „Налице са всички признаци, че ако възстановяването набере скорост, потребителите ще харчат все по-уверено“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Великобритания отчете най-големия бюджетен дефицит в мирно време При положение, че строи малки военоморски бази на Черно море в Украйна,то може да има и военно време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още