IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчете най-големия си търговски дефицит за последните 4 месеца

Вносът на страната е нараснал с 3,9%, докато износът - само с 1,1%

15:58 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Търговският дефицит на Обединеното кралство e нараснал до 3,36 милиарда британски лири през септември 2019 г. Това e най-големият месечен дефицит в търговията от май месец насам, тъй като вносът е нараснал с 3,9%, а износът - само с 1,1%, предава tradingeconomics.com.
 
Вносът на стоки и услуги в Обединеното кралство е  нараснал с 3,9% на месечна база до ниво от 58,95 милиарда британски лири през септември, след увеличение с 0,6% през август, главно обусловено от 5,1-процентовото покачване на вноса на химикали, производствени материали и горива. Ръст на вносът също се забелязва и при хранителните продукти, животинските и растителни масла и мазнините. Спад се наблюдава при импорта на машини, транспортна техника и суровинни материали. Междувременно, вносът от сектора на услугите се е увеличил с 0,8%.
 
Сред основните търговски партньори на Великобритания от ЕС, вносът на стоки е нараснал от Германия (+7,4%), Холандия (+5,6%) и Белгия (+2,2%). За разлика от тях има спад при вноса най-вече от Франция (-1,5%) и Ирландия (-4,8%). От друга страна, покупките от страни извън ЕС са нараснали от САЩ (+1,8 процента), Швейцария (+147,2%), Япония (+12,5%) и Турция (+5,4%), а тези от Китай (-2,8%), Норвегия (-31,3%) и Индия (-1,5%) са спаднали.
 
Износът от Обединеното кралство е нараснал с 1,1% на месечна база до ниво от 55,59 милиарда британски лири, след спад от 0,3% през предходния месец. Износът на машини и транспортно оборудване (+2,1%), химикали (+5,7 процента), горива (+11,2 процента), храна (+6,7%) и напитки и тютюн (+4,3%) е нараснал. За сметка на това продажбите в чужбина на производствени материали са спаднали. Износът на услуги е нараснал с 1%.
 
Сред основните търговски партньори в ЕС, износът на стоки е нараснал най-вече за Германия (+2,0%), Ирландия (+6,2%) и Белгия (+8,3%). Междувременно доставките в страни извън ЕС са нараснали общо само с 0,8 процента, тъй като по-високите продажби за САЩ, ОАЕ и Канада са били компенсирани от намаляването на тези към Китай, Хонконг и Швейцария.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още