IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчита по-голям от очакваното бюджетен дефицит през октомври

Дефицитът през октомври е нараснал до 8,820 млрд. паунда от 7,235 млрд. паунда година по-рано

12:58 | 21.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания отчете значително по-голям от очакваното бюджетен дефицит през октомври. Това показват първите данни, публикувани след обещанието на финансовия министър Филип Хамънд, че се задава краят на мерките за строги икономии.

Дефицитът през октомври е нараснал до 8,820 млрд. паунда (11,3 млрд. долара) от 7,235 млрд. паунда година по-рано, съобщават от Националната статистическа служба. Това представлява и най-големият недостиг за октомври от три години насам.

Очакванията на икономисти, допитани от Ройтерс, бе за недостиг от 6,15 млрд. паунда.

И макар приходите от данъци да продължават да поддържат ръста си, правителствените разходи също се увеличават спрямо година по-рано.

От статистическата служба посочват „значителен“ скок в отделените средства за стоки и услуги, както и за социални помощи. Плащанията на лихви по правителствения дълг също се увеличават.

Въпреки това през първите седем месеца на фискалната 2018/2019 г. дефицитът е в размер на 26,7 млрд. паунда – спад от почти 30% на годишна база и най-ниското ниво на този етап от финансовата година от 13 години насам.

В бюджетната си програма, публикувана на 29 октомври, Хамънд обяви данъчни съкращения за домакинствата и облекчаване на ограниченията за социални помощи за бедните работещи семейства, както и голямо увеличение на разходите за здравни услуги.

Той обаче посочи, че краят на икономиите зависи от това дали Великобритания ще успее да си осигури споразумение за излизане от Европейския съюз.

Миналата седмица премиерът Тереза Мей договори проект на сделка за Brexit с Брюксел. Тя обаче е изправена пред опозиция от страна на депутати в нейната собствена Консервативна партия, което означава, че текстът е възможно да не издържи в парламента.

Хамънд се надява да успее постепенно да намали държавния дълг като дял от брутния вътрешен продукт (БВП), който според него е прекалено висок, за да се подкрепи спокойно увеличение на публичните разходи във време на евентуална бъдеща криза.

Държавният дълг, изключвайки стимулите на Английската централна банка и държавните банки, е в размер на 1,5985 трлн. паунда през октомври. В процентно съотношение това прави 75% от БВП.

Това е спад спрямо 2017 г., когато размерът бе 79% от БВП, но все пак остава двойно повече от времето преди финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още