Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Великобритания ще стимулира икономиката с още дълг за 50 млрд. паунда

По този начин размерът на емитираните от страната държавни облигации ще достигне 275 млрд. паунда от началото на годината

Великобритания ще стимулира икономиката с още дълг за 50 млрд. паунда

Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания ще продаде рекордно количество държавен дълг през тази година, тъй като страната продължава да бъде притискана от икономическия спад, причинен от разпространението на коронавируса. Целта на инициативата е да се теста нивото на пазарна активност на държавните облигации, съобщава Bloomberg.

Службата на Обединеното кралство за управление на дълга обяви, че планира да продаде държавни облигации за още 50 млрд. паунда (61,9 млрд. долара), с което емитираните от нея през тази година облигации ще достигнат 275 млрд. паунда. Пазарните експерти очакват за цялата година количеството емитирани държавни ценни книжа да достигне 412 млрд. паунда.

Ако това се случи, количеството издаден дълг от Великобритания през тази година ще надхвърли това от разгара на финансовата криза през 2008-9 г. Въпреки че Английската централна банка (АЦБ) участва в контрола на доходността по държавните облигации чрез своята програма за закупуване на активи, последните данни вероятно ще породят допълнителна загриженост относно размера на дълга.

„Това е малко повече, отколкото очаквах“, споделя Адам Дент, стратег в Banco Santander SA.

В съобщението се подчертава несигурността около икономическите и фискалните перспективи за останалата част от тази година. След като изразходва огромни суми за защита на страната по време на блокировките, британското правителство търси начин да задели още повече пари за подпомагане на възстановяването на икономиката чрез планове, които вероятно ще станат известни през следващите дни.

Преди очакваната си реч във вторник премиерът Борис Джонсън вече обеща да похарчи значителни суми за болници, училища и пътища, за да подкрепи икономиката, докато финансовият министър Риши Сунак също трябва да обяви следващите си стъпки. Дълговият товар на Великобритания се изкачи над годишния брутен вътрешен продукт (БВП на страната през май за първи път от 1963 г. насам.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 11 месеца
Великобритания ще стимулира икономиката с още дълг за 50 млрд. паунда Поучете се от челният братски опит:Chesapeake Energy, американска компания за добив на шистов нефт, подаде заявление за банкрут. Това съобщи CNBC.Компанията има намерение да изпълни плана си за погасяване на дългове от 7 милиарда долара.Смех, смех, 7 000 000 000 $ ще погасят, смех!!

Още от Новини
Производствената активност в САЩ скача рекордно през юни