IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания започва годината с изненадващо ускорение на инфлацията

Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,8% на годишна база през януари, надминавайки прогнозите

12:52 | 19.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е ускорила за първи път от шест месеца насам в началото на тази година, стимулирана от цените на енергията, горивата и самолетните билети, информира Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 1,8% на годишна база през януари, надминавайки прогнозите. Това е най-голямото увеличение на цените от юли насам, съобщиха в сряда от Националната статистическа служба на страната. През същия отчетен период базовата инфлация се е ускорила до 1,6%. На фона на тази новина, към 12:41 ч. българско време паундът се разменя за 1,20 евро. Вб_я Вб_я

Благоприятната перспектива за инфлацията ще улесни централните банкери да намалят лихвените проценти, ако икономиката се разклати на фона на търговските преговори с Европейския съюз (ЕС), въпреки че засега този ход не се предвижда.

Според анализаторите обаче увеличението на показателя ще се окаже временно, като нивото на инфлацията ще спадне през второто тримесечие и ще остане под целта Английската централна банка (АЦБ) от 2% за следващите две години.

Ускоряването на инфлацията през януари заради цените на природния газ и електроенергията се дължи до голяма степен на резкия им спад година по-рано, когато индустриалният регулатор въведе своя ценови таван. От друга страна цените на автомобилните горива са се повишили с почти 2%.

През декември цените на жилищния пазар са се повишили с 2,2% на годишна база, а проучванията сочат, че оживлението при недвижимите имоти след изборите през декември е продължило и през януари. Цените в Лондон, които понесоха тежестта на несигурността около Brexit, са отчели най-бързия си растеж от октомври 2017 г. насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Великобритания започва годината с изненадващо ускорение на инфлацията Денят се познава от заранта.... Freedom утро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още