IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела обяви 18-кратно увеличение на минималната работна заплата

Така ставката ще възлиза на около 28 долара спрямо досегашните 2 долара

10:12 | 04.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Николас Мадуро, президентът на Венецуела, произнася реч за състоянието на съюза в Националното събрание в Каракас, Венецуела, в събота, 15 януари 2022 г. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Николас Мадуро, президентът на Венецуела, произнася реч за състоянието на съюза в Националното събрание в Каракас, Венецуела, в събота, 15 януари 2022 г. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви 18-кратно увеличение на минималната месечна работна заплата в страната до около 126 боливара (28 долара), като я обвърза със стойността на половин петро - правителствената криптовалута, предава Bloomberg.

„Предложихте да определим основната минимална работна заплата на работниците на половин петро, одобрено!", заяви Мадуро по време на телевизионна реч, която произнесе пред събрание на 10 хил. държавни служители. „И това тласка всички ставки на заплатите нагоре", добави той.

Парите за финансирането на увеличението, първото от почти една година насам, ще се генерират от „спестявани с месеци данъчни приходи“, които според Мадуро са се увеличили значително. Той заяви, че е възложил на вицепрезидента Делси Родригес да проведе разговори с частния сектор, така че работниците да получат увеличението на заплатите още този месец. Повишението се отнася и за пенсионерите, които имат социално осигуряване.

След седем години на рецесия и дълъг период на хиперинфлация Венецуела намери известна икономическа стабилност през миналата година след решението на Мадуро неофициално да доларизира икономиката, да облекчи ограниченията върху частния сектор и да намали драстично бюджетния дефицит, отчасти като запази заплатите на държавните служители под контрол. Минималната работна заплата беше увеличена за последен път през април 2021 г. до равностойността на около 2 долара.

Мадуро призна, че частният сектор вече плаща много по-високи заплати, затова и предложи обсъждане на възможностите за намиране на „устойчив" начин да се продължи увеличаването на заплатите.

„Мисля, че това е нещо, което правителството може да си позволи", казва Хенкел Гарсия, директор на местната финансова компания Econometrica. „Но ако се върнат към финансирането на заплатите с печатане на пари, призракът на хиперинфлацията вероятно ще се върне“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Една от най богатите държави на петрол, до сега са имали минимална заплата от 2 долара. Ей затова украинците не искат съюз с Русия, а със цивилизованите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Ето как биха обсъждали новината почитателите на петролният социализъм и копейкаджиите на Костя :Абе, нали чухте, Венецуела вдигнала минималната заплата 18 ПЪТИ, а на нас тука ни пробутват десетина процента...Оставка на кабинета и бързо излизане от ЕС!!!Затвор нза националните предатели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още