IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела обмисля да отреже шест нули от валутата си

Това означава, че един долар би струвал 3,2 боливара, вместо 3 219 000 в момента

14:56 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Изпадналата в тежка икономическа и финансова криза Венецуела се готви отново да премахне няколко нули от националната си валута в опит да опрости ежедневните трансакции, които понякога едва се побират в калкулатора или изискват няколко пъти плъзгане на банкови карти, за да се завърши дадена покупка, предава Bloomberg.

Централната банка планира да премахне шест нули от боливара през август, след като предишните опити за емитиране на банкноти с по-голям номинал не успяха да разрешат проблемите, създадени от ендемичната инфлация, твърдят пред агенцията трима души, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни.

Това означава, че един долар би струвал 3,2 боливара, вместо 3 219 000 в момента.

За последно Венецуела извърши „деноминация“ на боливара през 2018 г. а през март започна да печата банкнота от 1 милион боливара, най-голямата в историята на страната. Но тази банкнота сега струва само 0,32 долара и не е достатъчна, за да си купите чаша кафе. От 2008 г. правителството - първо на покойния Уго Чавес, а след това на настоящия президент Николас Мадуро - премахна 8 нули от валутата, тъй като хиперинфлацията изтри спестяванията на хората.

Въпреки че страната вече прие  неофициално щатския долар за много ежедневни трансакции, повечето венецуелци получават заплати само в боливари и местната валута е необходима за редица неща, като билети за автобус, паркинг и бакшиши.

На фона на нарастването на електронните плащания във Венецуела централната банка не трябва да отпечатва толкова много от новите банкноти, колкото в рамките на предишните „деноминации“. Банката вероятно ще пусне шест различни банкноти, вариращи от 2 до 100 боливара.

Опитът за опростяване на трансакциите е продиктувано от натиск от компаниите, които са повдигнали въпроса пред правителството. Редица неща, като плащането на данъци и справянето с други счетоводни изчисления, са станали абсурдно сложни.

Въпреки че предишните опити за рестартиране на валутата чрез отрязване на нули и отпечатване на нови банкноти се провалиха малко след прилагането им, поредица от скорошни реформи, които забавиха ръста на потребителските цени, може да означават, че сега има по-голям шанс за успех.

След втория по дълготрайност период на хиперинфлация в историята на страната годишната инфлация намалява до 2339% годишно от над 300 000% през 2019 г., според индекса Cafe con Leche на Bloomberg. На месечна база повишаването на цените се забави още повече до около 20% през май спрямо април. Централната банка вече не публикува редовни данни за инфлацията.

Икономиката на Венецуела може да е ударила дъното след седем години на икономическо свиване, през които валутата стана почти без никаква стойност на фона на срива на цените на петрола и неконтролирани държавни разходи. Под натиска на американските санкции правителството беше принудено да премахне някои ценови тавани,  да намали субсидиите върху редица стоки, включително бензина, и да премахне много ограничения върху валутата, което може да позволи на икономиката да расте тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още