IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вилроа намекна за задаващо се намаляване на покупките на облигации

Всякакви промени в PEPP не биха довели до намаляване като това, обявено от Джером Пауъл в петък, коментира членът на УС на ЕЦБ

15:22 | 30.08.21 г.
<p>
	Франсоа Вилроа дьо Гало.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Франсоа Вилроа дьо Гало. Снимка: Bloomberg L.P.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че трябва да се имат предвид по-благоприятните условия за финансиране в региона, когато се взима решение за темпа на спешно закупуване на облигации следващата седмица, намеквайки за забавяне, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Всякакви промени в програмата, наречена PEPP, не биха довели до намаляване като това, обявено от председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл в петък, според Вилроа, който е и управител на Френската централна банка.

И все пак ЕЦБ трябва да следва принципа, който я накара да купува активи със значително по-бързи темпове от март, за да гарантира, че условията подкрепят възстановяването в еврозоната.

„При месечните обеми разглеждаме благоприятните условия за финансиране и трябва да подчертаем, че те са по-благоприятни, отколкото на срещата ни през юни“, каза Вилроа по радио BFM Business. „Трябва да решим какви ще са месечните обеми за четвъртото тримесечие“, посочи той.

Коментарите на Вилроа идват преди срещата на ЕЦБ следващата седмица, на която ще трябва да се реши от какъв паричен стимул се нуждае регионът през оставащите месеци на 2021 г. Централната банка закупува дълг на средна стойност 80 млрд. евро на месец и остават около половин трилион евро за изразходване по спешната програма от 1,85 трилиона евро.

Вилроа каза, че бъдещето на редовната програма на ЕЦБ за изкупуване на облигации вероятно няма да бъде тема за предстоящата среща.

Всичко зависи от темпа на покупки

Френският банкер също подчерта, че САЩ и еврозоната не се движат с един и същ „темп“ нито по отношение на възстановяването, нито като решават кога да нормализират политиката. Тенденциите в инфлацията се различават, каза той и добави, че няма риск от прегряване в Европа въпреки временните скокове през следващите месеци.

Въпреки това Вилроа посочи, че ЕЦБ може да последва Федералния резерв при отделянето на решенията относно лихвите и покупките на активи. На срещата през юли се появиха мнения, че ЕЦБ трябва да отслаби ангажимента си да продължи да купува облигации по програмата за покупка на облигации до малко преди да започне да повишава лихвите.

По думите на Вилроа неговият колега от Фед е показал, че ще има времево разминаване между решението за покупките и по-късно за лихвите. „Смятам, че това разминаване най-вероятно ще важи и от двете страни на Атлантика“, коментира той, без да дава времеви рамки или обеми на пониженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още