IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високодоходен фонд може да причини проблеми на банковия сектор в Китай

Очаква се към края на януари обреченият тръст, управляван от държавната Industrial and Commercial Bank of China, да обяви неплатежоспособност

13:51 | 24.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Високодоходен фонд може да причини проблеми на банковия сектор в Китай

Високодоходен инвестиционен фонд, управляван от най-голямата банка в Китай, е изправен пред опасността от изпадане в неплатежоспособност. Ако това се случи, мнозина инвеститори ще претърпят огромни загуби, а въпросите за състоянието на банковата система на азиатската страна отново ще бъдат обект на разисквания, пише CNN Money.

Очаква се към края на януари обреченият тръст на стойност 3 млрд. юана (500 млн. долара) Credit Equals Gold #1 Collective Trust Product да изпита затруднения. Продуктът ще падне жертва на въгледобивно дружество, което има трудности с погасяването на свой заем.

Тръстът, който обещава на инвеститорите възвръщаемост от 10% бе стартиран от China Credit Trust Company и се управлява от държавната Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), която е сред най-големите и печеливши банки в света.

Инвеститорите вече се обзалагат кога емитентът, банката или правителството ще се притекат на помощ. През това време страничните наблюдатели ще гледат как Китай ще реагира на евентуалната неплатежоспособност на инвестиционния продукт, генериран от сенчестата банкова система на страната - бързо развиващата се, но непрозрачна част на финансовата система на Поднебесната империя.

Размерът на сенчестия сектор остава неизвестен, но някои изчисляват стойността му на 60% от брутния вътрешен продукт на втората по големина икономика в света.

Според трети евентуалният дефолт ще покаже ангажимента на Пекин, който пое, като оставя пазарните сили да играят по-голяма роля в икономиката и ще подскаже на инвеститорите, че инвестициите с висока доходност носят значителен риск.

„Вярвам, че инцидентът е добра възможност за образоване на инвеститорите, компаниите, управляващи такива продукти, и като цяло – поука за ICBC”, каза в Давос управителят на финансовата институция Дзян Дзиенцин.

Някои банкови служители изглежда не са разбрали посланието. Китайските медии вече цитираха някои от тях, според които банката е готова да понесе някаква отговорност. Местните правителства също може да окажат спасителна помощ до края на месеца.

Бързото разрастване на сенчестото банкиране притесни Пекин относно ефективността на цялостната кредитна система, като размерът му е достигнал такива нива, които могат да подкопаят растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още