IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошаването на бизнес климата в Германия разколебава надеждите за възстановяване

Настроението сред бизнеса в страната се влошава вече повече от година, прекъсвано само от някой случаен ръст

12:09 | 24.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес климатът в Германия се влошава през април, разколебавайки очакванията за слаб ръст на икономиката, докато търговското напрежение продължава да пречи на износителите, съобщава Bloomberg.

Индексът, измерващ бизнес климата на института Ifo, се понижава до 99,2 пункта спрямо 99,6 пункта, отчетени през март. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше за 99,9 пункта. Показателят се повиши през март след шест поредни месеца на спад.

Последните данни са сигнал, че дългоочакваното възстановяване на най-голямата икономика в Европа може все още да е далеч, коментира Bloomberg.

Настроението сред бизнеса в Германия се влошава вече повече от година, прекъсвано само от някой случаен ръст. Производственият сектор в страната остава в застой, а правителството намали прогнозата си за цялата година, прогнозирайки най-слабия икономически растеж от шест години насам.

През миналата седмица министърът на икономиката Петър Алтмайер заяви, че Берлин очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,5% през тази година след разширяване от 1,4% през 2018 г.

Показателят, измерващ бъдещите очаквания на бизнеса, също се влошава до 95,2 пункта през април спрямо 95,6 пункта през март. Прогнозите дори бяха за подобряване на бъдещите очаквания до 96 пункта.

Индексът за текущите очаквания на бизнеса се размина с очакванията за 103,6 пункта и падна до 103,3 пункта.

„Забавянето на излизането на Великобритания от Европейския съюз определно не помогна на бизнес климата в Германия“, коментират от института Ifo.

„И в бъдеще външни фактори ще бъдат спирачка за ръста, тоест – увеличаващият се международен протекционизъм и Brexit”, пояснява главният икономист на LBBW Уве Буркерт, цитиран от Handelsblatt. „Предвид вътрешната добра конюнктура обаче не очакваме много лошо развитие за цялата 2019 г. Ако някои рискови фактори отпаднат, са възможни и положителни изненади“. 

Ситуацията в Германия заедно с нарастващия протекционизъм в търговията и забавянето в Китай оказват влияние върху икономиката на еврозоната. Европейската централна банка вече удължи периода, в който ще задържи рекордно ниските лихви на сегашното им ниво, като пазарите са в очакване и на детайли около новия кръг евтино финансиране за банките.

Затрудненията във външната търговия предполагат, че динамичното вътрешно търсене на Германия, подпомогнато от рекордно високата заетост, увеличаването на заплатите и ниските разходи по заеми, се очаква да бъдат единственият двигател на растежа през тази и следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още