IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносните цени в Германия се понижиха по-слабо от очакваното

В същото време индексът на износните цени е намалял с 1% през миналия месец в сравнение със същия месец през предходната година

09:42 | 27.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Индексът на вносните цени в Германия се понижи с 3,9% на годишна база през октомври, по-малко от очакванията за спад с 4,1% и след понижението от 4,3% през септември, показват данните на Федералната статистическа служба (Destatis).

На месечна база цените на вноса са нараснали с 0,3% на месечна база, с колкото нараснаха и през септември.

вносни вносни

Индексът на цените на вноса, с изключение на суровия нефт и минералните нефтени продукти, намаля през октомври с 1,3% в сравнение със същия месец на 2019 г.

В същото време индексът на износните цени е намалял с 1% през миналия месец в сравнение със същия месец през предходната година. През септември и през август 2020 г. годишните темпове на промяна записаха спад от 1,1%. От септември до октомври индексът леко се е повишил с 0,1%.

По-рано тази седмица стана ясно, че потребителските настроения в Германия през ноември бяха значително помрачени от частичното блокиране. Подобно на ситуацията от предходния месец, през ноември са се понижили както икономическите нагласи, така и очакванията за доходите и склонността към покупки.

В резултат на това проучване на нюрнбергската компания за пазарни проучвания GfK прогнозира потребителското доверие в Германия да се понижи с 6,7 пункта през декември 2020 г., с 3,5 пункта по-надолу от октомврийското ниво, ревизирано до -3,2 пункта.

Индикаторът на икономическите очаквания е спаднал със 7,3 пункта до -0,2 пункта, което е най-ниското му ниво от май тази година, когато беше на -10,4 пункта.

По-лекият режим на блокада („Lockdown-lite“), както беше наречен, влезе в сила в началото на ноември и с него надеждите на потребителите за устойчиво възстановяване на германската икономика изчезнаха. Според публикувания наскоро годишен доклад на Германския съвет на икономическите експерти подновените ограничения, свързани с пандемията, временно ще спрат възстановяването на германската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още