IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът и износът на Китай се понижават по-слабо от очакваното през март

Най-силната азиатска икономика отчита търговски излишък в размер на 19,9 млрд. долара през март

09:01 | 14.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският износ е спаднал с 6,6% през март спрямо година по-рано, докато вносът се е свил с 0,9%, като показателите се представят по-добре от очакваното, тъй като местните фабрики успяха да рестартират производството, въпреки че се очаква глобалната криза, свързана с коронавируса, да продължи да притиска търговията през следващите месеци, съобщава Ройтерс, позовавайки се на митническите данни от най-голямата азиатска икономика. 

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха спад на износа в размер на 14%, след като в периода януари-февруари този показател отчете понижение от 17,2 на сто.

Анализаторите прогнозираха 9,5-процетен спад при вноса, очаквайки влошаване на положението спрямо свиването от 4% през първите два месеца на годината.

Китай отчете търговски излишък от 19,9 млрд. долара през миналия месец, в сравнение с прогнозата от анкетата за излишък от 18,55 млрд. долара и изравняване на дефицита за януари-февруари в размер на 7,096 млрд. долара.

Търговският излишък на Китай със САЩ възлиза на 15,32 млрд. долара през март, изчислява Ройтерс въз основа на данните от китайските митнически данни. Това е много по-малко от регистрирания през януари-февруари излишък от 25,37 млрд. долара. За първия три месеца на годината търговският излишък със САЩ възлиза на 40,77 млрд. долара.

Китай е внесъл от САЩ селскостопански продукти на стойност 35,56 млрд. юана (5,05 млрд. долара) през първите три месеца на 2020 г., сочат митническите данни.

Азиатската страна е закупила американска стоя в размер на 7,81 млн. тона соя през първото тримесечие на 2020 г. Доставките на американско свинско месо за Китай през същия период са били 168 000 тона.

Вносът на американски памук е бил 124 000 тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още