IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна не успя да свие ръста на европейската икономика... засега

Българската икономика се е разраснала с 4% в началото на годината

12:57 | 08.06.22 г. 18
<p>
	<em>Снимка: </em>Nathan Laine/Bloomberg</p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Икономиката на еврозоната се е разраснала значително повече в началото на 2022 г. спрямо последните месеци на миналата година въпреки ефекта от войната в Украйна, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

eu eu

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната се е покачил с 0,6% на тримесечна и с 5,4% на годишна база в периода януари-март 2022 г. Резултатът представлява значителна ревизия в посока нагоре спрямо предварителните данни, публикувани през май, които показаха, тримесечен ръст от 0,3% и годишен от 5,1%.

За сравнение - ръстът на икономиката на еврозоната в края на 2021 г. се забави значително до 0,2% на тримесечна база спрямо отчетените 2,3% през третото тримесечие на миналата година. Годишното увеличение в последните месеци на 2021 г. се равняваше на 4,7 на сто.

Силното представяне на региона в началото на годината е предизвикано от увеличен износ и запаси, които са засенчили спада в правителствените разходи и потреблението.

Негативното влияние на войната в Украйна обаче се очаква да бъде усетено през второто тримесечие, пише Ройтерс. Тогава Западът наложи поредица от санкции срещу Москва, а проблемите с веригите на доставки се задълбочиха допълнително, след като пандемичната обстановка в Китай рязко се влоши и доведе до въвеждането на блокирания и строги противоепидемични мерки.

Колкото до Европейския съюз (ЕС), отчетеното увеличение на БВП е в размер на 0,7% на тримесечна база и на 5,6% на годишна база.

Най-висок резултат на тримесечна база е отбелязала Ирландия (+10,8%), следвана от Румъния (+5,2%) и Латвия (+3,6%). Швеция, Франция и Дания обаче са записали понижения в размер на съответно 0,8%, 0,2% и 0,1%.

Данните на Евростат за България показват, че нашата икономика се е разширила с 0,8% спрямо края на 2021 г. и с 4% спрямо януари-март 2021 г.

Друг доклад на статистическата служба показа ръст на заетостта в Европа през първото тримесечие. Броят на заетите през периода в еврозоната се е увеличил с 0,6%, а в ЕС с 0,5% спрямо последните месеци на 2021 г. На годишна база увеличението за еврозоната е било в размер на 2,9%, а в ЕС на 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
Хора, Вие нали се сещате, че коментирате МАКРОикономически процеси!? Нали се сещате, че войната няма как веднага да повлияе на МАКРОикономическите процеси? Изчакайте Q2 и Q3, преди да се възбуждате и коментирате... Най-малкото е да изчакате решението на ЕЦБ за лихвите от днес, след само няколко часа!!! А ако помислите малко няма смисъл да чакате нищо, защото не е нужно да си Ванга или мастит икономист/финансист, за да предвидиш какво идва! Иначе добре сте се сетили, че СТАТИСТИКАТА е науката на Дявола и ни се поднасят определени цифри, получени по удобна методология, които да ни накарат да се почустваме спокойни. Това беше и опорката на Кирчо и Кокорчо от миналата година, когато промяната тръбеше за небивал успех в ръста на БВП, което теоретически НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА, а "ръстът" всъщност беше породен от инфлацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Не понякога, винаги е ужас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
ужас е понякога , и има самочувствие ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Хех , Импе теб статистическата инфлация не те грее . Тя е вътре в растежът бре ... Ние нямаме спад на реалният БВП , всички навсякъде се сцепват в момента като отвързани ... :))) .. Аз когато е трябвало и съм чел и съм мислил в/у прочетеното ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Зайо, така е . В оригиналният материал пише , че е БВП по реални цени - демек номинален БВП , погледнах ... :))) ... и в повечето случаи са сезонно изгладени данните ... Искрено се съмнявам , че Импа въобще поглежда такава информация и знае къде да я търси . Ти в средата на годината няма как да получиш реален БВП , щото голяма част от икономически активните единици обхващани от статистиката подават информация за изминалата година в началото на текущата . Реалната инфлация също е такава . Тъй че нямаш точна статистика , не че някога е възможно да получиш абсолютната истина . Но леко се отклоних , та , ЕЦБ следи инфлацията без храните и горивата , което е по-меродавно за какво иде реч , и нивото на безработица . Засега и двете са много добре , безработицата без двете перманентни изключения в съюза навсякъде е едноцифрена . Демек всеки има работа с изключение на тези , които не искат да работят поради някакви причини . Заплащането в е в пъти по-високо от това в света , цените на храните са в пъти по-ниски от това което е по света . Та според Евростат , Растежът на БВП е 5.4 , а инфлацията без горивата и храните е 4,4% а с тех е 8,1% , все още сме доста , доста , доста далече от това за което дращи Импа . Аз реално продавам в пъти по-голямо количество от всичко , което продавах миналата година по това време , и не съм само аз така . И в целият ЕС е така . Икономиката е отворена и зависи все по-малко от чайниците , ужаст! Износът на ЕС се е сцепил направо. Южна Корея също са се сцепили , и там ревизират БВП нагоре . Джапанките и те са се сцепили , и там ревизират БВП нагоре . Нас другите не ни касаят . Аз единственото което гледам е заетостта , което означава че всички имат работа и имат кинти за харчене , и умереният ръст на БВП . Другите данни не ме интересуват . Това ми е достатъчно да си правя близките планове за от 6 месеца до 2 години ... Според мен всичко си е ок и така ще продължи да набира скорост . Никой никъде не уволнява , всеки назначава хора и увеличава заплати . Банките кредитират като луди ... Имам приятелчета в немско и в испанско . Не могат да вдигнат глава от работа . Графиците им са заети с по година напред . И тук е така . Та за каква рецесия иде реч , дето Импа бълнува ?! Значи ти текущата инфлация я хващаш в растежът на БВП ... по принцип . Замисли се малко ... :))) . Не можеш да фанеш баш точно всичко , но то не ти трябва в реалността . Дори само нивото на безработица ти трябва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 1 година
Ти си безнадеждно некомпетентен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Абе нз какво съм реализирал, ама портфейлът ми (с 15% руски акции), е 3% нагоре от началото на годината. не е ного, ама пък колегите инвестиращи във велики американски високотехнологически акции, реват като нaakани бебета, че си загубили половината пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
То май ти си го виждал на снимка - ето и Заюв ти каза. Не се изказвай неподготвен, пaлячо на пaлячовците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Чети, Зелков, ЧЕТИ !!! МОЖЕ да се включва инфлацията, но не я включват, щото тогава статистиката им ще стане страшна !!! И по ония шарени колелца, дето целят да ни убедят, че Русия е "миниатюрна икономика" - пише - разбира се с миниатюрни малки буквички, че това е номинално БВП. Впрочем това дори не е и толкова важно, като знаем как се изчислява това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 1 година
:) това се учи в първи семестър на първи курс,във всеки икономически университет по света и у нас:) Но имбецилаторчето от къде да знае тия неща, като икономически университет е виждал само на снимка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още