IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външното търсене поддържа силния ръст на китайската заводска активност

Официалният индекс на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се повишава за седми пореден месец

12:01 | 30.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Китайската заводска активност продължава солидния си растеж през септември, показаха две проучвания. Основният двигател на китайската икономика - износът, се е увеличил след подобряване на търсенето в чужбина, подчертавайки стабилното възстановяване от коронавирусния шок.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се повишава до 51,5 пункта през септември от 51,0 пункта през август, информира Ройтерс, позовавайки се на данни на Националното статистическо бюро на Китай, публикувани в сряда. Така показателят остава над ключовата линия от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването, за седми пореден месец.

Частно проучване, също публикувано в сряда, рисува подобна картина на набиращия скорост производствен сектор, подкрепен от по-силното чуждестранно търсене.

Огромният индустриален сектор на Китай постепенно се връща към нивата, наблюдавани преди пандемията да парализира огромни части от икономиката. Възраждащото се търсене, стимулираното от властите разширяване на инфраструктурата и изненадващо устойчивият износ подкрепят възстановяването.

Проучването за официалния PMI, което се фокусира главно върху големи и държавни компании, показа още, че подиндексът за нови поръчки за износ се е възстановил от осеммесечния си спад, повишавайки се до ниво от 50,8 пункта през септември, в сравнение с 49,1 пункта месец по-рано.

Признаците за по-силно чуждестранно търсене бяха подчертани и в данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI на Caixin / Markit, който се фокусира повече върху малките и експортно ориентираните компании. Неговият измерител за нови поръчки за износ се повишава с най-бърз темп от над три години.

Печалбите в китайските индустриални компании са удължили силния си растеж през август за  четвърти пореден месец, показаха официалните данни от неделя.

Вътрешното търсене също показва признаци на разширяване, като промишленото производство се ускорява най-много за последните осем месеца през август, а продажбите на дребно са нараснали за първи път тази година.

В допълнение към възстановяването на търсенето от предизвикания от коронавируса спад, официалният PMI показа, че активността в сектора на услугите в Китай се разширява с по-бързи темпове през септември.

„Навлизаме в период на растеж над тенденцията, който би трябвало да помогне за възстановяване на пазара на труда и да даде възможност за затягане на политиките през следващата година“, каза Джулиан Еванс-Причард, старши икономист в Capital Economics.

И все пак мнозина очакват пътят напред да бъде неравен.

Китайската икономика, която е нараснала с 3,2% през второто тримесечие на годишна база, ще се разшири с 2,2% тази година, отчитайки най-слабия си ръст в последните три десетилетия.

Подиндексът за заетост в официалния PMI слабо се подобрява, но остава на територията на свиването. Той достига 49,6 пункта през септември в сравнение с 49,4 пункта месец по-рано. Това говори за натиска върху работните места и държи властите готови за още стимули.

Нещо повече, нарастващият разрив между Китай и САЩ по отношение на търговията, технологиите и редица други въпроси кара анализаторите да предупреждават за рисковете за перспективите. Очаква се напрежението между двете страни да ескалира допълнително преди президентските избори в САЩ през ноември, което според някои наблюдатели от Китай може да подкопае възстановяването.

„Въпреки че общото производствено търсене се е подобрило, индустрията се е възстановила неравномерно“, заяви Джао Цинхе, служител в статистическата служба, отбелязвайки слабостите в търсенето на облекло и дървообработване в частност.

„Освен това глобалната епидемия все още не е напълно и ефективно контролирана и все още има несигурни фактори за вноса и износа на Китай“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още