IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външнотърговският дефицит на САЩ се разшири през януари

Първоначалните молби за помощи за безработни неочаквано продължиха да намаляват, а производителността се понижи с най-бавното си темпо от 4 години

17:55 | 07.03.13 г.
Външнотърговският дефицит на САЩ се разшири през януари

Американският външнотърговски дефицит през януари се е оттласнал от 3-годишното дъно, достигнато през предходния месец, благодарение на ръста във вноса на петрол, съобщи  MarketWatch, като се позова на данни на министерството на търговията на САЩ.

Дефицитът се e разширил с 6,3 млрд. долара до 44,4 млрд. долара, след като през предходния месец се бе свил с 10,1 млрд. долара.

Увеличаването на дефицита през януари е най-голямото от март 2012 г. насам. Резултатът е още по-неблагоприятен заради коригирания търговски дефицит за декември до 38,1 млрд. долара от първоначално обявените 38,5 млрд. долара.

Разширяването на дефицита бе и по-голямо от очакваното, като анализатори, анкетирани от MarketWatch, очакваха той да нарасне до 42,4 млрд. долара. Икономисти предвиждат, че външната търговия ще се окаже в тежест на икономическия ръст през първото тримесечие.

След инфлационно изглаждане външнотърговският дефицит за януари достига 48 млрд. долара, надхвърляйки средния дефицит от 47,3 млрд. долара за последните 3 месеца на 2012 г.

През първия месец на годината износът от САЩ е намалял, докато вносът в страната е нараснал рязко. Износът се е свил с 1,2% до 184,5 млрд. долара след силния ръст от 2,2% през декември, падайки под нивото, достигнато през юни. Намалял е износът на самолети за граждански цели.

Вносът през януари е нараснал с 1,8% до 228,9 млрд. долара, заличавайки част от спада от 2,6% през последния месец на 2012 г.

С най-голям дял за ръста му през януари са доставките за индустрията и особено суровият петрол. За месеца петролният дефицит се е разширил с 27,2% след два поредни месеца на спад. Стойността на вноса на суров петрол през януари се е повишила до 24,5 млрд. долара от 21,2 млрд. долара през декември.

Увеличението не е свързано с цената на черното злато, защото барел петрол поевтиня до 94,08 долара от 95,16 долара през предходния месец. Количеството на внесения суров петрол е скочило до 260,7 млн. барела през януари от 222,9 млн. барела през декември.

Търговският дефицит на САЩ с Китай се е разширил до 27,8 млрд. долара през януари от 26,0 млрд. долара за същия месец година по-рано и от 24,5 млрд. долара през декември.

Слабата европейска икономика продължава да дърпа надолу износа на САЩ за региона. Износът за еврозоната се е свил с 2,2% на годишна база.

През януари търговският дефицит на САЩ с Канада е най-високият от октомври 2008 г., а този с Южна Корея – от ноември 2004 г. Дефицитът с Мексико обаче е най-ниският от юли 2009 г.

Междувременно от американското министерство на труда съобщиха, че първоначалните молби за помощи за безработни са се понижили неочаквано през миналата седмица, което предполага ускоряване на подобряването на пазара на труда в страната, предаде Ройтерс.

Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още