IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки разцепването си биткойнът достигна нови рекордни нива

Стойността на дигиталната валута е скочила с 16% от петък насам до безпрецедентното ниво от 3292,41 долара

10:23 | 07.08.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки съмненията за бъдещето на криптовалутата биткойнът поскъпва до рекордно високи нива в понеделник, съобщава Bloomberg.

Стойността на дигиталната валута е скочила с 16% от петък насам до безпрецедентното ниво от 3292,41 долара, и то след разделянето на криптовалутата миналата седмица. Дебатът в сектора се върти около това как да се подобри основната технология, като група разработчици подкрепят решение наречено SegWit2x, докато т.нар. миньори – някои от които миналата седмица създадоха нова версия на криптовалутата, наречена Bitcoin Cash – искат да увеличат размера на блоковете данни по-драстично.

„Управляваната от миньорите радикална промяна в протоколите (hard fork) имаше ограничена сила и няма да повлияе на цената или бъдещото развитие на биткойна“, казва за разделянето Орелин Менан, главен изпълнителен директор в Gatecoin, борса за криптовалути в Хонконг. „Активирането на SegWit е важен крайъгълен камък в технологичната еволюция на биткойна“.

В основата на спора е въпрос, забавящ развитието на биткойна: докато популярността му расте, трансакциите се забавя заради ограничение върху обема данни, обработвани от блокчейна. Чрез SegWit2x част от тези данни ще бъдат отделени от основната мрежа, а размерът на блоковете ще се удвои до 2 мегабайта през ноември, като една четвърт ще бъде насочен към Bitcoin Cash. Макар че първата стъпка на SegWit2x е положена и технологията вероятно ще бъде възприета в някакъв момент през август, вътрешните борби може да повлияят негативно на прехода.

Въпреки това цената на оригиналния биткойн се покачва. В същото време обаче стойността на Bitcoin Cash се срина с 67% от рекордното си ниво от миналата седмица, показват данни на CoinMarketCap, което засилва интереса към по-старата криптовалута. Засега Bitcoin Cash бледнее в сравнение с оригиналния актив: капитализацията на Bitcoin Cash е 4 млрд. долара, докато тази на Bitcoin е 53 млрд. долара, посочва CoinMarketCap.

“Ескалиращият дебат не е приключил“, добавя Менан. „Обещаното увеличение от 2 МВ на размера на блока през ноември съгласно SegWit2x все пак може да бъде отхвърлено от някои заинтересовани страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
Mysterious Trader With "Nearly Unlimited Bankroll" Said To Manipulate, Dominate Price Of Bitcoinhttp://***.zerohedge.com/news/2017-08-06/mysterious-trader-nearly-unlimited-bankroll-said-be-manipulating-bitcoin-price-------------------------------------------------------------------------------може бе всичко може, докат не им земат парите на балъците после, то у всяка рулетка си има край в един красив момент, те наще си мислят, че са открили топлата вода с тая глупост ..... :)) И 100 бона да стане, появяват се наще приятели с картинки гарги на звезди и им ги конфискуват как стана с MtGox и BTC-e къде хак, къде незаконни раоти и сбогом на печелившите .... :)) Иначе цялата раота е тест за глобална криптовалута и да измъкнат на китайците парите, за първото мое и да успеят, но за второто нема да стане ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Гари
преди 6 години
В оригинала е - block sizes will be doubled to 2 megabytes in November -- a quarter of that for Bitcoin Cash. Преводачът е вложил творчество и го е поукрасил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Това е ненормална работа. Е ко ше стане всичките кат станем биткойн миньори. Кой ше гледа крави и ще сади жито? Не може да даваш такава стойност на нещо което като спре тока и го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
barbaron
преди 6 години
По-точно - това "една четвърт" как го измислихте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
barbaron
преди 6 години
Това пък как го измислихте: "Чрез SegWit2x част от тези данни ще бъдат отделени от основната мрежа, а размерът на блоковете ще се удвои до 2 мегабайта през ноември, като една четвърт ще бъде насочен към Bitcoin Cash. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още