Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Въпреки забавянето България остава в топ 5 в ЕС по ръст на потребителските цени

Инфлацията в еврозоната обаче се забавя до 1,6% - доста под целта на ЕЦБ

Въпреки забавянето България остава в топ 5 в ЕС по ръст на потребителските цени

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки рязкото забавяне на инфлацията през декември 2018 г. България остава в топ 5 на страните с най-висок ръст на потребителските цени в Европейския съюз. Това става ясно от последните данни на Евростат.

Според публикуваните данни най-рязко увеличение на потребителските цени през декември се вижда в Естония с 3,3%, следвана от Румъния с 3,0%, Унгария с 2,8% и Латвия с 2,5%. Едва след тях се нарежда България с темп от 2,3%.

Най-ниска инфлация в рамките на ЕС е измерена в Гърция и Португалия – по 0,6%, както и в Дания – 0,7%.

През последните месеци инфлацията в България рязко се ускори, варирайки между между 3,6 и 3,7% в периода от юли до октомври 2018 г. Едва през ноември се отчете по-остър спад в ръста на потребителските цени – до 3,0%, а тенденцията продължи и през последния месец на годината. Инфлацията обаче все пак остава по-висока в сравнение с декември 2017 г., когато бе на ниво от 1,8%.

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през декември също рязко се е забавила до 1,7% спрямо нивото от 2,0% през предишния месец. Така тя се запазва без промяна в сравнение с декември 2017 г.

Що се отнася до еврозоната, инфлацията там се забавя със същия темп – с 0,3 пр.п., до 1,6% спрямо 1,9% през ноември. Тя обаче все пак остава над нивата година по-рано, когато бе на ниво от 1,4%, но и доста под целта на Европейската централна банка от около 2%.

На месечна база годишната инфлация се е забавила в 22 страни членки, останала е без промяна в три и се е ускорила в други три.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали услугите (+0,58 пр.п.), следвани от енергията (+0,53%), храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,34 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (+0,12 пр.п.).

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
4
 
6
julian12 до: Иван Митев
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Г-н Митев, вашите коментари се различават с едно две изречения. Вие сте като бот, който повтаря една кратка фраза през определен период от време. Толкова ли Ви е капацитета?! Питам аз и отговор не искам.
0
 
1
 
5
julian12 до: red6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Има и отговорът е много простичък. Същото се получава и в други страни ползваи количествени улеснения.
1
 
1
 
4
red6 до: Иван Митев
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е тя до скоро ЕЦБ не можеше да генерира инфлация, въпреки налетите тонове евро. По-скоро въпроса е, защо след толкова много QE инфлацията пак е ниска? Явно има нещо нередно.
4
 
3
 
3
Иван Митев до: ISM67
преди 3 месеца
Аз пиша истината.
Аз представям истина.

Ако Вие се отвращавате от представяне на истината, от какво не се отвращавате?
5
 
6
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Често чета, че има тролове, но не бях проверявал. Днес проверих.

Г-н Митев, или както и там да се казвате, може ли да пуснете коментар, различен от това "...е последица породена от пренебрегването на предназначението на ХХХ Централна банка"?

Обикновено формирам становище от някои коментари, предполагам както доста хора. Очевидно затова са измислени троловете.
Вашите коментари са абсолютно повтарящи се и очевидно с единствения смисъл да внушават на хората нещо, не ме интересува точно какво.

Отврат!

Още от Новини
ЕЦБ очаква забавянето на растежа в еврозоната да продължи през 2019 г.