IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въздушните удари на САЩ повишиха стойностите на валутите убежища

Американските държавни облигации също реагираха мигновено на информацията за атаката

16:27 | 03.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Валутите убежища като йената се повишиха до едни от най-високите си нива в петък, след като американските въздушни удари на летището в Багдад причиниха смъртта на високопоставен ирански военен, водейки до нова ескалация на напрежението в Близкия изток, информира Ройтерс.

Американските държавни облигации, цените на петрола и златото реагираха мигновено, след като говорител на иракската армия заяви пред Ройтерс, че иранският генерал-майор Касем Солеймани и иракският командир Абу Махди ал Мухандис са загинали в резултат на нападението.

Пентагонът потвърди информацията за атаката, като заяви, че Солеймани е разработвал активно планове за нападение над американци в Ирак и Близкия изток.

Йената достигна най-високата си стойност за последните два месеца от 107,92 йени за щатски долар. Към 14:02 валутата се търгува на ниво от 108,03 йени за долар.

Йената често се разглежда като убежище с оглед статута на Япония като най-голямата нация кредитор в света.

Швейцарският франк, друга валута, възприемана като убежище, достигна четиримесечен връх от 1,0824 франка за евро. Американският долар от своя страна достигна едноседмичен връх спрямо еврото.

Хонконгският долар се повиши до най-високото си ниво спрямо долара за последните 2 години и половина.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна до най-ниската си стойност за последните три седмици - 1,814%.

Джеръми Стреч, валутитен експерт в CIBC, заяви, че спадът в доходността на щатските облигации говори за обрат на оптимизма, наблюдаван в четвъртък.

„Сега участниците на пазара изчисляват риска от евентуален ответен удар от страна на Иран“, каза той.

По-силният долар тласна стойността на паунда надолу с 0,2% до ново от 1,3117 долара за паунд.

Днес бяха публикувани и данни за ускорението на инфлацията във Франция, които надминаха очакванията на анализаторите. Инфлацията в страната е нараснала с 1,6% на годишна база, надвишавайки прогнозата за 1,4%.

Данни за индекса на мениджърите по поръчките за сектора на промишлеността в САЩ ще бъдат оповестени в 17:00 ч. българско време. Очаква се индексът да достигне ниво от 49 пункта, оставайки малко под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Очаква се днес да бъдат публикувани протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ през декември. „Въпреки че Фед остави лихвените проценти непроменени, протоколите ще бъдат интересни за анализаторите, които ще потърсят в тях индикации за действията, които банката е готова да предприеме, за да се справи със свиващата се ликвидност на репо пазара“, коментира Стреч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още