IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможността за No-Brexit подсили британския паунд

Доходността по 10-годишните британски облигации се понижи с 1 базисен пункт до 1,30% заради решението на съветника на Европейския съд

15:51 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

В рамките на по-скоро теоретичната възможност за трайно оставане на Великобритания в Европейския съюз инвеститорите отново погледнаха смело към британската валута. Курсът на паунда скочи в рамките на минути във вторник до 1,2811 от 1,2729 долара за паунд, предава Bloomberg. Доходността по 10-годишните британски облигации се понижи с 1 базисен пункт до 1,30%.

Причината за това рали бе препоръка на съветник от Европейския съд, според която Великобритания трябва да получи правото едностранно да оттегли известието си за излизане от състава на Европейския съюз.

Правителството в Лондон и съюзът вече сключиха споразумение за раздяла, но одобрението от страна на британския парламент се счита за повече от несигурно. Ако не бъде одобрено, Лондон е заплашен от твърд Brexit.

„Паундът всъщност възприема новините за член 50 много добре", казва пред Bloomberg Джордан Рочестър, анализатор в Nomura International Plc.

„Стерлингът се търгуваше меко заради притесненията за гласуването и как лейбъристите планират да внесат вот на недоверие, ако или когато се стигне до него. Решението от днес не променя това, но има прекалено много продавачи на къси позиции".

„Тази възможност продължава да съществува, докато споразумението за оттегляне не бъде официално завършено“, се казва още в текста. Това означава, че Великобритания ще трябва да предупреди ЕС, че е променила мнението си, преди да настъпи деня на нейното излизане от блока на 29 март 2019 г.

Все още не е известно кога ще стане ясно окончателното решение на Европейския съд, но се очаква това да се случи през идните седмици.

Тереза Мей постигна споразумение с останалите 27 държави за излизането на страната си от блока, както и върху бъдещите двустранни отношения с Брюксел след Brexit. Но предложението тепърва трябва да бъде гласувано от британския парламент, където се очаква дa го посрещне силна опозиция.

Другите държави от ЕС, както и ръководството на блока, искат оттеглянето на известието за развода на Лондон да може да става само със съгласието на Брюксел, тъй като европейските власти се притесняват, че в противен случай и други страни може да се възползват от подобна тактика, за да си извоюват отстъпки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още