Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Възстановяването на бизнеса в Саудитска Арабия губи скорост

Перспективи пред бизнес активността през следващите 12 месеца също са под заплахата на продължаващата пандемия

Възстановяването на бизнеса в Саудитска Арабия губи скорост

Снимка:Tasneem Alsultan/Bloomberg

Частният сектор в Саудитска Арабия, изключващ петролната индустрия, регистрира подобрение за седми пореден месец през март макар и с по-бавни темпове, като производството и новите поръчки се разширяват по-умерено, отколкото преди месец, показва проучване.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit се понижи леко до 53,3 пункта през март от 53,9 пункта през февруари, оставайки над границата от 50 пункта, която разделя разширяването от свиването, съобщава Ройтерс.

Източник: tradingeconomics.com

Показателят отстъпи от скорошния пик от 57,1 пункта през януари, което показва, че възстановяването от пандемията на COVID-19 е загубило скорост.

„Пандемията и свързаните с нея мерки продължават да ограничават растежа на бизнеса, допринасяйки за по-слабите перспективи пред бизнес активността през следващите 12 месеца“, каза Дейвид Оуен, икономист в IHS Markit.

Това до голяма степен отразява съмненията относно желанието на потребителите да харчат, както и краткосрочния тласък за икономиката от разпространението на ваксините, като някои компании очакват пазарната активност да остане слаба до втората половина на годината.

Подиндексът в сектора на производството се понижи до 56,2 пункта от 56,9 пункта, отдалечавайки се още повече от 15-месечния връх, достигнат през януари.

Индексът при заетостта, макар и да остава на територия, индикираща свиване (на ниво от малко под 50 пункта), е на второто най-високо ниво февруари миналата година.

Повече от 87% от анкетираните компании не дадоха прогноза за бъдещото производство, което показва предпазливост относно скоростта на възстановяване от пандемията, докато 11% очакват активността да нарасне.

„Въпреки че бизнесът се надяваше производството да се разшири през следващите 12 месеца, степента на оптимизъм продължи да намалява през март. Забележително е, че индексът на бъдещата продукция е спаднал до най-ниското ниво от миналия юни, но е над прага от 50 пункта“, се казва в доклада на PMI.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Износът на Япония отчете най-силния си ръст от повече от три години