IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Германия от пандемията ще бъде по-бавно от очакваното

Правителството на Ангела Меркел намали прогнозата си за растеж през 2021 г.

17:58 | 27.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възстановяването на Германия от пандемията ще бъде по-бавно от очакваното, тъй като затегнатите ограничителни мерки засегнаха активността, съобщава Bloomberg.

Правителството на канцлера Ангела Меркел очаква брутният вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 3% през 2021 г., според актуализираната прогноза на правителството. Очакваното повишение е по-малко от прогнозата за 4,4% растеж, направена през октомври, преди да бъдат наложени последните ограничения за бизнеса и хората.

„Възстановяването ще продължи през 2021 г., макар и с по-малко инерция“, заяви в сряда министърът на икономиката Петер Алтмайер. „Ситуацията все още е сериозна и опасността от вирусни щамове не е преодоляна. Следователно не можем прибързано да излагаме на риск постигнатото“, каза той. 

След 5% свиване през миналата година Германия прогнозира връщане към нивата преди пандемията в средата на 2022 г. - приблизително шест месеца по-късно от предишната прогноза на правителството. Продължителното възстановяване предизвика дебат за разходите - чувствителна тема, която вероятно ще изиграе роля в националните избори през септември.

Увеличените заеми за подпомагане на най-голямата европейска икономика вероятно ще увеличат дефицита на правителството до 7% от БВП тази година, увеличавайки съотношението на дълга до около 72,5% от националното производство, според правителствения доклад. Очаква се нивата на дълга да се свият до по-малко от 69% от БВП през 2024 г.

германия германия

Хелге Браун, началник на кабинета на Меркел, разтревожи консервативните съюзници във вторник, като предложи да се променят ограниченията за дълга, за да се позволят повече заеми, с които да се компенсира въздействието на пандемията. Въпреки че планът беше бързо отхвърлен от блока на Меркел, той подчертава напрежението, пред което са изправени властите, докато планират пътя си за излизане от кризата.

Меркел и лидерите на 16 германски провинции постепенно затегнаха ограниченията от ноември насам. Блокадите вече включват затваряне на магазини за стоки, които не са от първа необходимост, ограничения за частни събирания и ограничения за движение в засегнатите райони. Настоящият пакет от мерки ще действа поне до 14 февруари.

На фона на опасенията от по-бързо разпространяващите се щамове, няма признаци, че мерките скоро ще бъдат облекчени.

германия германия

Новата прогноза отразява влошените перспективи в еврозоната, тъй като блокът се насочва към двойна рецесия. Германия се справи по-добре от много от съседите си, отчасти благодарение на щедрата правителствена подкрепа, но се бори за оцеляване на бизнеса на фона на безпокойството поради недостига на ваксини.

Германската икономика показва разнопосочни признаци със стабилно производство, докато услугите са силно засегнати, каза Алтмайер. Той добави, че правителството ще продължи да подкрепя компании, засегнати от пандемията, и ще инвестира в бъдещи индустрии като водородна енергия и изкуствен интелект.

Международният валутен фонд във вторник също понижи перспективите за растеж през 2021 г. в цяла Европа и подчерта по-лошото представяне на блока в сравнение с Китай и САЩ

Възстановяването на Европа до голяма степен зависи от програмите за ваксинация, които започнаха бавно. Напрежението предизвика спор между Европейския съюз и производителя на лекарства AstraZeneca Plc, който обяви, че ще има забавяне в доставките на ваксини до блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още