IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на Китай остава небалансирано след спад в продажбите на дребно

Затягането на паричната политика засега вероятно е отложено, тъй като малките огнища на Covid в страната през последните дни увеличиха предпазливостта

13:57 | 17.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възстановяването на Китай остана небалансирано през април, като промишленото производство и инвестициите бяха подсилени от стабилен износ и горещия пазар на имоти, докато продажбите на дребно не отговориха на прогнозите, съобщи Bloomberg.

Промишленото производство нарасна с 9,8% през април спрямо година по-рано в сравнение със средната оценка за увеличение от 10%. Продажбите на дребно са се увеличили със 17,7% през периода, далеч по-бавно от прогнозния ръст от 25%. Инвестициите в дълготрайни активи са нараснали с 19,9% през първите четири месеца на годината, в съответствие с прогнозите. Равнището на безработица беше по-ниско - 5,1%.

китай китай

Данните подчертават, че въпреки лидерството на Китай като глобален двигател на растежа и източник на търсене на суровини, разрастването на икономиката може да се забави. Властите се стремят да овладеят недвижимите имоти и да намалят стимулите за инфраструктура преди новите двигатели на растежа - потребителските разходи и производствените инвестиции да се възстановят.

„Икономическият растеж вероятно е достигнал своя връх през първото тримесечие“, каза Джъвей Джан, главен икономист на Pinpoint Asset Management. „Очакваме растежът постепенно да се забави през следващите месеци“, коментира той. Затягането на паричната политика засега вероятно е отложено, тъй като малките огнища на Covid в Китай през последните дни увеличиха предпазливостта на политиците.

Данните бяха силно повлияни от базовите ефекти от април 2020 г., когато индустриалната икономика на Китай се отвори отново, след като коронавирусът беше първоначално овладян. На двугодишна средна база, която коригира това изкривяване, ръстът на промишленото производство е без промяна през първото тримесечие в размер на 6,8%, докато инвестициите в дълготрайни активи се ускоряват леко до 3,9% от 2,9%.

Въпреки това ръстът на продажбите на дребно се забави до 4,3% през април на двегодишна база на фона на ръст от 6,3% през март, като потреблението на стоки и кетъринг услуги отслабна, опровергавайки очакванията, че потребителското търсене започва да замества инвестициите като двигател на растеж.

китай китай

Домакинствата в Китай все още не са „възобновили обичайното си харчене” поради слабия растеж на доходите, каза Фредерик Нойман, ръководител за азиатската икономика в HSBC Holdings Plc. „Ако домакинствата не успеят да увеличат разходите си през следващите месеци, властите може да бъдат принудени да разхлабят юздите на ликвидността и инвестиционните разходи, за да предотвратят по-рязко забавяне на растежа“, добави той.

Пекин обеща постепенно намаляване на паричния и фискалния стимул, осигурен за икономиката миналата година, но без рязък обрат в политиката. Последните данни показват значително забавяне на кредитирането през април, което предполага, че плановете може да се материализират с по-бързи темпове от очакваното.

Според анализаторите по-слабите данни за продажбите на дребно, задвижвани от домакински уреди, козметика и бижута, отразяват сезонни фактори. Спадът в равнището на безработица до 5,1% през април от 5,3% през март предполага, че по-силният пазар на труда може да продължи да стимулира потребителските разходи.

Въпреки че китайската икономика се стабилизира, тя все още е изправена пред неравномерно възстановяване от пандемията в световен мащаб, както и крехка основа за вътрешно възстановяване, се казва в изявление на Националното статистическо бюро. В същото време цените на жилищата се покачват с най-бързите темпове от осем месеца през април.

Властите в страната наскоро определиха възстановяването като „небалансирано и нестабилно“, обещавайки по-нататъшни усилия за стимулиране на възстановяването на вътрешното търсене.

Очаква се възстановяването да продължи поне до третото тримесечие, но вътрешната слабост остава пречка за цялостната икономика. Възстановяването на потреблението все още не е стабилно и остава уязвимо от други понижения, причинени от спорадични огнища на вируса“, коментира Чанг Шу от Bloomberg Economics.

Индустриалното производство остава стабилно на фона на възстановяването на глобалното търсене, като фискалните стимули и по-бързото разпространение на ваксини в развитите икономики поддържат силен ръст при износа.

Въпреки нарастването на износа и ръста в промишлеността, производствените инвестиции останаха слаби през първите четири месеца на годината, като през април спаднаха с 0,4% в сравнение с преди две години, което предполага, че компаниите все още не са уверени относно бъдещата сила на възстановяването.

Nomura Holdings Inc. вижда редица нарастващи рискове през втората половина на годината - растежът на износа може да се забави, тъй като потребителите в развитите икономики пренасочват разходите от стоките към услугите. Възраждането на случаите на вируса в развиващите се страни може да намали търсенето от тези страни, а нарастващите цени на суровините ще тежат върху разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още