IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на пазара на труда в САЩ набира все по-голяма инерция

Американците, които попадат в графата дългосрочно безработни, намаляват с 560 хил. през юли, което е най-големият спад в историята

17:11 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Работодателите в САЩ са открили най-много нови работни места от година, а безработицата намалява по-бързо от прогнозираното, сигнализирайки за силното възстановяване на пазара на труда.

Създадените постоянни работни места са се увеличили с 943 хил. през миналия месец след ревизирано в посока нагоре повишение от 938 хил. през юни, показват данни на министерството на труда, цитирани от Bloomberg. Средната прогноза на анализатори за агенцията бе за ръст от 870 хил. Безработицата от своя страна намалява с половин процентен пункт до 5,4%.

Минути преди началото на редовната борсова сесия доходността по 10-годишните държавни ценни книжа расте, както и доларовият индекс. Водещите индекси пък са без промяна.

Възстановяването на икономическата активност увеличи търсенето на работна ръка – най-вече в туристическия и развлекателен сектор – от началото на годината. В същото време обаче работните места остават с 5,7 млн. под предпандемичното си ниво и много работодатели се затрудняват да запълнят свободните позиции.

Американците, които попадат в графата дългосрочно безработни – тези без работа 27 седмици или повече, намаляват с 560 хил. през юли, което е най-големият спад в историята.

Данните от петък са голяма стъпка напред към целта на Федералния резерв за „значителен“ напредък във възстановяването на пазара на труда. Досега от ръководството на Фед сигнализираха, че предстои още възстановяване на пазара на труда, преди банката да започне да ограничава покупките си на активи.

Увеличението на отворените работни места в частния сектор е 703 хил., водено от туристическия и развлекателен сектор, където увеличението е от 380 хил.

Междувременно в опит да се насърчи търсенето на работа почти половината от губернаторите в САЩ прекратиха програмите за изплащането на помощи за безработица, започнати по време на пандемията, преди техния официален край през септември.

Работодатели, включително Amazon.com и McDonald’s, от своя страна увеличават заплатите и предлагат допълнителни бонуси, за да привлекат персонал. Средното почасово възнаграждение се е увеличило с 0,4% през юли за втори пореден месец, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още