Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Възстановяването на пазара на труда в САЩ се забавя през ноември

Преминаването към онлайн пазаруване през този празничен сезон доста силно проличава в данните за заетостта

Възстановяването на пазара на труда в САЩ се забавя през ноември

Снимка: Bloomberg

Възстановяването на пазара на труда в САЩ значително се забави през ноември, което показва, че нарастването на случаите на Covid-19 е засегнало сектора и е ограничил икономическото възстановяване, съобщава Bloomberg.

Наетите американци извън земеделието са се увеличили с 245 хил. спрямо предходния месец, като равнището на безработица е спаднало с 0,2 процентни пункта до 6,7%, според доклад на Министерството на труда от петък. Коефициентът на участие на работната сила и съотношението на заетостта и населението намаляват, което е негативен признак за състоянието на икономиката.

Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за ръст на заетостта с 460 000 наети служители и безработица от 6,7%.

Данните повишават вероятността новоизбраният президент Джо Байдън да наследи още по-слаб пазар на труда през следващата година, като възстановяването е в риск от забавяне, докато ваксините срещу коронавирус не бъдат пуснати на пазара.

Опасността за дългосрочна безработица може да подтикне Конгреса да приеме нова фискална помощ, като увеличи вероятността Федералният резерв да предостави нови стимули на срещата на 15 и 16 декември.

Преминаването към онлайн пазаруване през този празничен сезон доста силно проличава в данните за заетостта. Секторите на транспорта и складирането са наели нови 145 000 служители, което е най-високото ниво от 1997 г. Заетостта в търговията на дребно се е понижила с 34 700 души.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Петер Казимир: ЕЦБ може да не засили старите инструменти след края на кризата