IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на сектора на услугите повиши стойността на паунда

Това може да облекчи натиска върху централната банка за допълнително разхлабване на паричната политика

20:30 | 06.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Паундът се възстанови след новогодишния си спад на фона на спекулациите, че Английската централна банка би могла да избегне намаляване на лихвите поради икономически тласък след изборите, информира Bloomberg.

Британската валута сложи край на серията на спад от началото на 2020 г., след като секторът на услугите на Великобритания неочаквано показа признаци на разширяване. Това може да облекчи натиска върху централната банка за допълнително разхлабване на паричната политика с цел стимулиране на растежа, според Capital Capitalics Ltd. и Pantheon Macroeconomics Ltd. Вб_я Вб_я

„Ако доверието продължи да се подобрява през януари и февруари, тогава би трябвало да бъде достатъчно, за да може банката да бъде убедена да запази лихвите на ниво от 0,75%“, казва Томас Пю, икономист от London Economics.

Паундът се повиши след като консерваторите спечелиха изборите през декември, подпомогнати от оптимизма, че те ще избегнат все пак излизане от ЕС без сделка. Еуфорията обаче беше кратка и отстъпи на притесненията, че Лондон няма да подпише търговско споразумение с Брюксел до края на 2020 г., когато изтича преходният период за Brexit, което логично понижи стойностите на валутата.

Някои анализатори все още смятат, че съществуващата несигурност относно бъдещите търговски отношения на Великобритания с ЕС може да е достатъчна, за да принуди централната банка да предприеме действия, а паричните пазари сега прогнозират 63-процентов шанс за намаляване на лихвите едва през декември.

Микаел Олай Милхой, старши анализатор в Danske Bank, обаче прогнозира, че състоянието на икономиката на Великобритания ще принуди служителите в централната банка да гласуват намаляване на лихвените проценти през май. Той каза, че дори разширяването в сектора на услугите да предоставя известно облекчение за икономиката, растежът през последното тримесечие е нулев. Това е дори по-ниско от прогнозите на Английската централна банка.

"Все още смятаме, че икономиката ще остане под натиск", каза той и добави: „Основната несигурност за компаниите остава непроменена, като се вземат предвид коментарите на Борис Джонсън за преходния период“.

Към 18:30 ч. българско време паундът се търгува за 1,18 евро и 1,31 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още