IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За ЕЦБ количествените улеснения са най-добрия стимул за икономиката

Институцията ще предостави на германските власти документи, показващи, че взела предвид всички възможни странични ефекти от програмата

18:05 | 25.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Членовете на ръководството на Европейската централна банка настояха на последната си среща, че покупките на облигации са най-добрият инструмент за стимулиране на икономиката, противопоставяйки се директно на решението на германския Конституционен съд срещу количествените улеснения.

Протоколът от телеконференцията на Управителния съвет от 3-и и 4-и юни показва, че главният икономист Филип Лейн смята по-старите и по-скорошните програми за закупуване на активи за „пропорционални мерки“ за постигане на ценова стабилност, предава Bloomberg.

Конституционния съд на Германия реши през май, че програмата за изкупуване на облигации за 2015 г., която все още е в сила, може да бъде незаконна, тъй като ЕЦБ не е показала, че е взела предвид неблагоприятните резултати, като понижени лихвени проценти, за спестителите и рисковете за финансовата стабилност. еу еу

Това решение заплаши да подкопае стремежа на ЕЦБ да повиши инфлацията в еврозоната. В сряда Управителният съвет се съгласи да предостави на германските власти непублични документи, за да бъде решен съдебният спор, заявиха източници, запознати с въпроса.

Юнската среща показа решимостта на управителя Кристин Лагард да направи всичко необходимо, за да помогне в борбата с най-голямата рецесия в следвоенно време. ЕЦБ увеличи размера на по-новата си и по-мощна пандемична програма за спешно изкупуване на облигации и удължи продължителността й. Някои членове на Управителния съвет обаче изразиха резерви относно размера на разширяването, призовавайки за „по-предпазлив подход“.

В същото време „като цяло се смяташе, че ако не се предприемат действия на настоящата среща, това може да предизвика по-нататъшно затягане на финансовите условия в ущърб на икономическото възстановяване“, показва протоколът.

Лейн отбеляза, че общата сума на покупките, която беше увеличена до 1,35 трилиона евро (1,5 трилиона долара), „трябва да се разбира като таван, което означава, че дори в случай на значителни изненади за прогнозата, не би трябвало да се използва пълният пакет"

В решението от май съдиите заявиха, че германските власти трябва да се уверят, че ЕЦБ е разгледала неблагоприятните странични ефекти. Ако в рамките на три месеца регионалната централна банка на успее да докаже, че програмата й е "пропорционална", Бундесбанк, най-големият купувач, ще трябва да се оттегли.

Управителният съвет се съгласи да предостави доказателствата, които ЕЦБ представи пред Съда на Европейските общности през 2018 г., когато той обяви, че програмата е в съответствие с правото на Европейския съюз, заявих източниците.

Чувствителната информация от тези документи ще бъде заличена, за да се защити поверителността на пазара и те ще бъдат предоставени на управителя  на Бундесбанк Йенс Вайдман, който ще ги предаде на германския парламент и правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още