Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

За Клаас Кнот увеличението на доходността отразява оптимизма за бъдещето

Доходността по гръцките и италианските 10-годишни държавни ценни книжа се увеличи с над 15 базисни пункта през последните две седмици

За Клаас Кнот увеличението на доходността отразява оптимизма за бъдещето

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на доходността по правителствените облигации е „положителна история“, тъй като тя отразява очакванията за подобряване на икономиката. Това заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Кнот, цитиран от Bloomberg.

„Има причина да сме оптимисти за втората половина на годината, когато блокадите ще бъдат вдигнати“ въпреки несигурността за ваксинационния план и състоянието на бизнеса, каза Кнот по време на дискусия в четвъртък. „Това, което прави пазарът, е да оцени този оптимизъм“, коментира той.

Още по темата

Глобалната тенденция за масово търсене на държавни ценни книжа започна от САЩ, където очакваните нови стимули дават надежда за възстановяването на икономиката.

Доходността по гръцките и италианските 10-годишни държавни ценни книжа се увеличи с над 15 базисни пункта през последните две седмици.

От ЕЦБ засега не се притесняват от скока, като смятат, че могат да управляват риска с вербална намеса, включително с обещания за ускоряване на покупките на облигации, ако бъде необходимо.

По-рано тази седмица заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви, че доходността се е увеличила от много ниски нива, а гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман посочи, че „размерът на движенията не е такъв, че това да е особено притеснително развитие“.

По думите на Кнот когато Управителният съвет на ЕЦБ обсъжда въпроса следващата седмица, „отправната точка трябва да е, че увеличението на лихвите отразява по-добрите възможности за растеж и по-добрите, по-високи очаквания за инфлацията. Това само по себе си е положителна история“.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китай е изправен пред недостиг на квалифицирани кадри и младежка безработица