IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Клаас Кнот увеличението на доходността отразява оптимизма за бъдещето

Доходността по гръцките и италианските 10-годишни държавни ценни книжа се увеличи с над 15 базисни пункта през последните две седмици

16:50 | 04.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на доходността по правителствените облигации е „положителна история“, тъй като тя отразява очакванията за подобряване на икономиката. Това заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Клаас Кнот, цитиран от Bloomberg.

„Има причина да сме оптимисти за втората половина на годината, когато блокадите ще бъдат вдигнати“ въпреки несигурността за ваксинационния план и състоянието на бизнеса, каза Кнот по време на дискусия в четвъртък. „Това, което прави пазарът, е да оцени този оптимизъм“, коментира той.

Глобалната тенденция за масово търсене на държавни ценни книжа започна от САЩ, където очакваните нови стимули дават надежда за възстановяването на икономиката.

Доходността по гръцките и италианските 10-годишни държавни ценни книжа се увеличи с над 15 базисни пункта през последните две седмици.

От ЕЦБ засега не се притесняват от скока, като смятат, че могат да управляват риска с вербална намеса, включително с обещания за ускоряване на покупките на облигации, ако бъде необходимо.

По-рано тази седмица заместник-управителят на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви, че доходността се е увеличила от много ниски нива, а гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман посочи, че „размерът на движенията не е такъв, че това да е особено притеснително развитие“.

По думите на Кнот когато Управителният съвет на ЕЦБ обсъжда въпроса следващата седмица, „отправната точка трябва да е, че увеличението на лихвите отразява по-добрите възможности за растеж и по-добрите, по-високи очаквания за инфлацията. Това само по себе си е положителна история“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още