IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 2019 г. доходността по германските облигации е над нулата

Анализатори очакват доходността по бундовете да достигне 0,15% в края на годината

10:30 | 19.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Бяха необходими много опити, но сега дойде моментът. Краят на отрицателните лихвени проценти настъпва и в Германия. Доходността по десетгодишните германски облигации, известни на специализиран жаргон като бундове, напусна отрицателната територия в сряда сутринта за първи път от май 2019 г. насам. В своя пик тя достига 0,0006%.

Това е важно, тъй като десетгодишните бундове се считат за референтен показател за развитието на дългосрочните лихвени проценти на капиталовия пазар - не само в Германия, но и в цялата еврозона. Доходността по облигациите на други държави от еврозоната се измерва спрямо бундовете, както и доходността на корпоративните облигации. Десетгодишните бундове са и решаващ ориентир за лихвите по ипотечните кредити, пише германският Handelsblatt.

Откакто доходността по десетгодишните облигации за последен път бе над нулата преди почти три години, пазарът на облигации се развива на високи обороти.

Избухването на пандемията от Covid-19 с краткия срив на фондовите пазари и последвалите намаления на лихвените проценти и покупки на облигации за милиарди от Европейската централна банка (ЕЦБ) доведоха до понижение на доходността, която се движеше в посока, обратна на курсовете на акциите, до исторически най-ниското ниво от минус 0,9% през март 2020 г.

Отрицателната лихва означава, че инвеститорите в Германия плащат своеобразна такса за това, че могат да инвестират парите си безопасно. Така светът, в който спестителите получават лихва за това, че дават пари назаем, отново се преобърна с главата надолу.

САЩ като фактор за промяна на лихвените проценти

Сега обаче на хоризонта се очертава реален обрат в лихвените проценти, като се започва от САЩ. Федералният резерв на САЩ (Фед) най-вероятно ще повиши основните лихвени проценти през март за първи път от декември 2018 г. насам. До края на годината вероятно ще последват още три стъпки - това предположение се наложи през последните седмици.

Огромното ускоряване на инфлацията не дава на Фед друг избор. През декември цените в САЩ се покачиха със 7%, което е най-високото ниво от 40 години насам. Още през ноември Федералният резерв на САЩ започна да намалява месечните си покупки на облигации. През годината може да се стигне до това Фед да спре да заменя падежиращи облигации. Това елиминира огромното търсене на лихвоносни ценни книжа. 

Ето защо доходността в САЩ вече се повиши много по-силно, отколкото в Германия и Европа. Доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ наскоро достигна най-високото си ниво от януари 2020 г. насам - малко над 1,8%. През март 2020 г. тя достигна историческия си минимум от малко над 0,3%.

В еврозоната ЕЦБ също започна да намалява покупките си на облигации. Според Улрих Щефан, главен инвестиционен стратег за корпоративни и частни клиенти в Deutsche Bank, обрат в основните лихвени проценти „все още не се вижда на хоризонта". Пазарите обаче донякъде са изпреварили кривата. Пазарите на лихвени фючърси индикират, че до края на годината се очаква съвсем леко увеличение на лихвения процент от нула до 0,1%.

Колко още ще расте доходността?

Ето защо според икономистите нарастването на доходността на облигационните пазари вероятно ще бъде ограничено. 20-те анализатори, които редовно се анкетират от Bloomberg, предполагат, че доходността по десетгодишните германски облигации ще достигне средно 0,15% в края на годината.

Инвеститори като Константин Вайт, ръководител на отдела за управление на портфейлите за Европа в най-големия инвеститор в облигации в света Pimco, дори допускат, че доходността по десетгодишните облигации може отново да спадне до минус 0,5%.

Според него една от причините за това е дългосрочната ориентация на централните банкери. В предварителните си насоки от декември ЕЦБ приема, че няма да повиши лихвените проценти до края на нетните си покупки на облигации. А покупките на облигации ще продължат до края на годината. Това на практика изключва възможността за повишаване на лихвените проценти през тази година.

Вайт също така очаква, че благодарение на този инструмент ЕЦБ ще успее да предотврати „разпространението на заразата на доходността от САЩ“. Други стратези са по-скептични. Мартин Люк, стратег по капиталовите пазари в Blackrock, най-големият фонд в света, казва: „Няма реално разделяне на двата пазара". Опитът показва, че трансатлантическият спред - разликата в доходността по американските и германските държавни облигации - не се увеличава с повече от два процентни пункта.

Blackrock очаква доходността по десетгодишните държавни облигации в САЩ да се повиши до 2,5%, а на бундовете - съответно до 0,5%. Това би било значително увеличение, но все още не е драматично. През последните 20 години доходността по десетгодишните бундове бе средно 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още