IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от май 2020 г. еврото поевтиня под 1,10 долара за евро

Последните събития в Украйна продължават да понижават обменния курс на единната валута

16:01 | 04.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg 

В петък еврото продължава да отслабва и курсът му се понижи до най-ниското си ниво от почти две години насам. Към 15 часа в петък общата валута се обезцени с 0,6% до 1,0998 долара. През предходния ден Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтния курс на 1,1076 долара, предава DPA.

Еврото бе подложено на натиск през нощта, след като на територията на украинската атомна електроцентрала „Запорожие" избухна пожар. Съобщава се, че пожарът е бил потушен междувременно и че не са засегнати критични системи. Украинският президент Володимир Селенски говори за целенасочен обстрел от страна на руски танкове. Поради инцидента на пазарите все повече се търсеха валути, смятани за сигурни, като щатския долар, японската йена или швейцарския франк.

Освен това нарастващите съмнения за предстоящото повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ също натежаха върху еврото. Според единодушното мнение на инвеститорите Федералният резерв на САЩ (Фед) и Английската централна банка (АЦБ) ще отговорят на ускоряващата се инфлация с повишаване на лихвените проценти през следващите седмици. По отношение на ЕЦБ обаче очакванията са регулаторът засега да изчака с първите стъпки за повишаване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още