IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавя ли се инфлацията в Китай?

Индексът на потребителските цени отбеляза по-слаб ръст от прогнозите, докато цените на основни хранителни продукти гонят нови рекорди

12:58 | 09.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Индексът на потребителските цени в Китай отбеляза по-малък ръст от очакваното. Показателят се е покачил с 2,3% през ноември 2021 г. спрямо прогнозираните 2,5% в анкета на Ройтерс, съобщи CNBC.

В същото време цените на основните хранителни продукти гонят нови върхове. Цените наvf зеленчуците в страната се увеличават с 30,6% на годишна база през ноември, показват данните от Националното статистическо бюро. За сравнение, увеличението през октомври беше в размер на 15,9 на сто, предизвикано от наводненията и други резки промени в климата през последните месеци. Въпреки че от статистическото бюро посочват, че предлагането на зеленчуци се е увеличило през ноември, цените се покачват с 6,8 на сто на месечна база.

Инвеститорите следят за сигнали дали бързото покачване на цените и мудната икономическа активност няма допълнително да забавят растежа на китайската икономика.

Цените на други храни поскъпнаха също през ноември, достигайки общ ръст от 1,6% на годишна база. Организацията за прехрана и земеделие на ООН посочи, че международният индекс на цените на храните е скочил с 27,3 на сто през ноември. Това е най-високият темп на растеж от юни 2011 г. насам.

В Китай яйцата поскъпнаха с 20,1% на годишна база, а рибата – с 18%. Цената на свинското, което е основна част от китайското меню, продължава да е под високите нива, регистрирани миналата година. През ноември 2021 г. свинското е поевтиняло с 32,7% на годишна база, но на месечна е налице ръст от 12,2%.

Данните на статистическото бюро показват още, че индексът на производствените цени се е покачил през ноември с 12,9%. Ръстът е по-висок от очакванията за 12,4% увеличение. Резултатът през ноември обаче показва забавяне на месечна база. През октомври увеличението в показателя беше 13,5 на сто. Индексът на производствените цени в Китай достига рекордни нива през тази година, предизвикани от поскъпващите суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още