IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на активността в производствения сектор в еврозоната се задълбочи

Активността в германския производствен сектор, който е зависим от износа, също е намаляла през май

16:01 | 03.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в еврозоната през май се сви за четвърти месец подред и с по-бърз темп, тъй като търговската война между САЩ и Китай, отслабеното търсене на автомобили, Brexit и геополитическата несигурност дадоха свето отражение, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността на IHS Markit през миналия месец достигна 47,7 пункта, което отговоря на първото четене на данни, но е под резултата от април от 47,9 пункта. Така показателят в момента се намира малко над шестгодишното дъно, достигнато през март.

„Производството в еврозоната продължава да се свива през май, което предполага, че секторът ще продължи да удря спирачки на икономиката през второто тримесечие“, заяви Крис Уилямс, старши икономист в IHS Markit. Според него четвъртият пореден месечен спад и продължаващото намаляване на новите поръчки е сигнал, че секторът се намира в най-тежкия си период от 2013 г. насам.

Днешните данни са поредното доказателство, че икономиката на блока е под натиск, което със сигурност носи тревога на банкерите от Европейската централна банка, които вече обмислят подкрепа на пазарите.

Малко вероятно е лихвените проценти да бъдат повишени преди 2021 г. според икономисти в анкета на Ройтерс.

Междувременно стана ясно, че активността в германския производствен сектор, който е зависим от износа, също е намаляла през май. 

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността, която представлява около една пета от икономиката, се понижи до 44,3 пункта до най-ниското си ниво от 2012 г. За сравнение, през април бяха отчетени 44,4 пункта.

Все пак лекият спад и по-бавният темп на забавяне на новите поръчки за втори месец подред показват, че производственият сектор, който се свива от януари насам заради нерешените търговски спорове и забавящата се икономика, се стабилизира. Въпреки това спадът кара производителите да намалят броя на персонала. Проучването показа, че заетостта е спаднала най-много за почти шест години и половина.

Безработицата в Германия нарасна за първи път от близо две години през май. Ако тенденцията продължи, напрежението в производствения сектор може да се прехвърли към сектора на услугите, който е по-зависим от местната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още