IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на БВП на Австралия дава възможност за намаляване на лихвите през 2019 г.

Страната отчете годишен ръст на икономиката от 2,3% при очаквания за 2,6%

12:24 | 06.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в Австралия се е забавил през последните три месеца на 2018 г., тъй като потреблението е останало слабо, а жилищното строителство се е свило, съобщава Bloomberg. В същото време държавните разходи са били основна подкрепа за икономиката на страната.

БВП на Австралия е нараснал с 0,2% през четвъртото спрямо третото тримесечие при консенсусна прогноза на икономистите за 0,3%. За сравнение, през третото тримесечие беше достигнато повишение с 0,3%. Годишният ръст е 2,3%, докато очакванията бяха за повишение с 2,6%. През предходната година БВП е отчел разширение с 2,8%. 

Банкерите от централната банка следят внимателно разходите на домакинствата, които съставляват почти 60% от БВП на фона на признаците, че потребителите се въздържат от покупки заради падащите цени на имотите и липсата на ръст при заплатите.

Продължителната слабост на пазара на труда може да принуди Австралийската централна банка да възобнови политиката си по намаляване на лихвените проценти. Дори пазарите вече оценяват на 100% възможността, че ще има едно понижение на основната лихва до края на годината, докато само преди ден подобни очаквания бяха по-слаби. 

Макар и скромен растежът на Австралия в основната си част е подкрепен от публичните разходи, като с приоритет се изграждат пътища, мостове и железопътни линии.

След публикуването на данните австралийският долар поевтиня с 0,68% спрямо американския до 0,7036 долара.

По време на вчерашното си заседание Австралийската централна банка взе решение за запазване на лихвите в страната на ниво от 1,5% с цел да бъдат стимулирани инвестициите. Едно от големите предизвикателства пред страната е да се помогне за съживяването на имотния сектор. Цените на жилищата в Сидни в момента са с 13,2% по-ниски спрямо достигнатите преди срива върхове.

Очаква се растежът да нарасне до около 3% през тази година, прогноза, която според много икономисти ще бъде понижена през следващите месеци, допълва Ройтерс.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още