IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на инфлацията в Япония поставя ЯЦБ в дилема как да стимулира цените

Цените на бензина са се понижили с 1,3% на годишна база през февруари, като това е първият регистриран спад от ноември 2016 г.

08:54 | 22.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация на потребителските цени в Япония се е забавила през февруари, след като цените на горивата са се понижили за първи път от две години, съобщава Ройтерс. Това поставя под натиск централната банка дали да запази, или да увеличи стимулите си, за да се ускори постигането на целевата инфлация от 2%.

Последните данни потвърждават нарастващите сигнали, че търговската война между САЩ и Китай и забавянето на световното търсене вредят на икономическата експанзия на Япония и бизнес настроенията.

Ако слабостта продължава, ЯЦБ може да бъде принудена да снижи прогнозите си за инфлацията по време на срещата си следващия месец, смятат анализатори. В същото време централните банкери са предпазливи в разширяването на програмата си от стимули толкова скоро.

Националният индекс на потребителските цени на Япония, който включва петролни продукти, но изключва волатилните разходи за пресни храни, се е повишил с 0,7% през февруари спрямо година по-рано, сочат правителствените данни от петък. За сравнение, консенсусната прогноза беше за ръст с 0,8%.

Забавянето спрямо януари, когато инфлацията се ускори с 0,8%, се дължи до голяма степен на понижението на цените на бензина с 1,3%. Това е първият им спад на годишна база от ноември 2016 г., показват още данните.

„Тъй като външната икономика започна да се забавя, е трудно да се достигне целевата инфлация на Японската централна банка от 2%“, коментира Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute. Според него централната банка вероятно ще запази паричната си политика без промяна през следващия месец, въпреки че може да обмисли и някакво облекчаване в някакъв момент предвид слабите данни.

Индексът, който следи ЯЦБ, т. нар. базисен индекс на потребителските цени, изключва ефекта от променливите разходи за храна и енергия. През февруари той се е повишил с 0,4%, оставяйки без промяна спрямо предходния месец.

Японската централна банка се сблъсква вече с дилема, тъй като годините на сериозно печатане на пари се отразиха на пазарната ликвидност и вредят на печалбите на търговските банки, което предизвиква загриженост относно нарастващите рискове от продължение на стимулите.

Управителят на ЯЦБ Харухико Курода подчерта, че централната банка вече няма да облекчава паричната си политика само за да стимулира инфлацията, а вместо това ще се съсредоточи върху инерцията, генерирана от икономиката, за да тръгнат цените нагоре.

По-рано този месец ЯЦБ запази мнението си, че икономиката на Япония се разширява умерено, сигнализирайки, че не бърза да разширява стимулите си. Но и тази позиция постепенно отслабва, особено след като през март правителството понижи оценката си за икономиката за първи път от три години заради забавянето в износа и производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още