IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на възходящия икономически импулс във Франция продължава

Централната банка очаква БВП на страната да нарасне през периода април – юни с 0,3%

22:30 | 14.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Франция ще продължава да нараства с по-бавното темпо, което беше в сила през първите три месеца и далеч под добрия възходящ импулс от края на 2017 г. и през второто тримесечие на настоящата година, показват резултатите от последно проучване на Френската централна банка, цитирано от Ройтерс.

Сега тя очаква БВП на страната да нарасне през периода април – юни с 0,3% спрямо първите три месеца, когато растежът се забави рязко до 0,3% от 0,6% в края на предходната година.

Основание за прогнозата дава индексът на Централната банка, измерващ общата бизнес активност, който се понижи от 105 пункта през март до 104 пункта през април, като известно отслабване има при активността в промишлената, но и в сферата на услугите.

Индексът, оценяващ бизнес активността в промишлената сфера, се понижи през април до 102 от 103 пункта през март и след като през първите два месеца на годината стабилизира на ниво от 105 пункта. Според анкетираните бизнес мениджъри индустриалното производство се е ускорило слабо през четвъртия месец на годината, като в същото време мнозинството от тях очакват стабилизация на производствения растеж през месец май. 

Активността в сферата на услугите също отчита понижение, като индексът се понижи през април до 102 пункта от 103 пункта през март и след многогодишния връх от януари на ниво от 104 пункта (най-висока негова стойност от средата на 2011 година). В същото време аналогичният индекс в строителната сфера се понижи през април до 104 пункта от негов 10-годишен връх от 105 пункта, достигнат през март.

Проучването на централната банка сигнализира, че забавянето на добрия възходящ икономически импулс от предишната година, което беше факт в началото на 2018 г., ще остане в сила и през второто тримесечие.

Малко по-рано през деня президентът на институцията Франсоа Вилерой де Гало отбеляза, че малко по-слабото темпо на икономически растеж през второто тримесечие може би ще бъде повлияно от необичайните за май почивни дни. Според него инфлацията отново ще започне да се ускорява през предстоящите месеци, а базисният ценови натиск ще се усили въпреки колебанията в цените на енергията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още