IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зациклилите преговори САЩ-Турция съсякоха турската лира

От началото на годината турската валута е загубила почти 30 на сто от стойността си

15:35 | 09.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Турската национална валута лира отново се обезцени след новината, че вчерашните преговори на турска делегация с американски официални представители във Вашингтон са били безрезултатни.

В часовете, след като стана известно, че преговорите, на които се възлагаше надежда за уреждане на кризата между Анкара и Вашингтон, са завършили без успех, турската лира отново загуби от стойността си спрямо щатския долар. Лирата се срина с почти 3 на сто след оповестяването на новината за липсата на напредък, което увеличава възможността за ескалация на напрежението в дипломацията на партньорите в НАТО.  От началото на годината турската валута е загубила почти 30 на сто от стойността си.

Към 12 часа тази доларът се разменяше за 5,43 турски лири, предава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Новината за посещението на турската делегация спомогна по-рано тази седмица турската валута частично да се съвземе и за два дни тя се задържа на ниво от около 5,30 лири за долар.
Според публикация на "Уолстрийт джърнъл", цитирана от турския опозиционен вестник "Джумхуриет", преговорите между турската и американската делегации са завършили без успех и не е било постигнато споразумение.

На преговорите Вашингтон е настоял турската страна да гарантира, че незабавно ще освободи американския пастор Андрю Брънсън, който преди две години беше задържан в Турция по обвинение за терористична дейност.

Американският вестник отбелязва, че "продължаващата криза може да предизвика нови санкции срещу Турция от страна на администрацията на Тръмп".  

лира лира

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още