IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в еврозоната е непроменена през последното тримесечие

На годишна база заетостта през третото тримесечие се свива с по-нисък темп спрямо второто

13:41 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заетостта в еврозоната е непроменена през последното тримесечие

Нивото на заетост в еврозоната остана непроменено за второ поредно тримесечие през третото такова на 2013 г., сигнализирайки, че възстановяването на икономиката все още не се е пренесло на трудовия пазар, пише Ройтерс.

Въпреки това на годишна база броят на заетите се е свил с по-малък темп на годишна база. През третото тримесечие на спадът е с 0,8% спрямо 1,1% през третото, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Безработицата в осакатената от 4-годишна икономическа и финансова криза еврозона остава близо до рекордните 12%, като се очаква да спадне минимално през 2014 г., когато икономическият растеж бавно ще набере инерция.

Както и неуравновесеното възстановяване на икономиката, създаването на нови работни места варира в различните държави и сектори. Докато заетостта в най-голямата европейска икономика – немската – се покачи с 0,2% през третото тримесечие, то във френската – съответно втората по големина – тя не помръдна за трето поредно тримесечие.

В Италия също нямаше промяна, а в Испания заетостта спадна, но според данните ситуацията в последните две държави се подобрява от началото на годината.

Спад от по 0,3% на тримесечна база беше отбелязан в заетостта във всеки един от трите сектора: земеделие, индустрия и строителство. На пазара на недвижими имоти, в професионалната и второстепенната дейности беше отбелязан ръст от 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още